Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πόσο προβληματίζει το ΧΑ η φυγή εταιρειών και οι προϋποθέσεις για να ξαναγίνει «μαγνήτης» επενδυτών

Πόσο προβληματίζει το ΧΑ η φυγή εταιρειών και οι προϋποθέσεις για να ξαναγίνει «μαγνήτης» επενδυτών
Μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση και γίνει πιο καθαρό το περιβάλλον στην Ελλάδα το ΧΑ επειδή είναι φθηνό θα προσεγγίσει ξανά τα βλέμματα των επενδυτών
Η φυγή των εταιρειών από το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ένα θέμα που αναμφίβολα απασχολεί όσους ασχολούνται με την αγορά και θέλουν να έχουν περισσότερες αντί για λιγότερες επιλογές.
Εδώ και χρόνια υπάρχει ένα κύμα αποχώρησης εταιρειών από το ταμπλό για διάφορους λόγους.
Από τη μία υπάρχουν εταιρείες που θέλουν να μειώσουν τα κόστη τους και βλέπουν πως δεν έχουν κάτι να κερδίσουν από την παραμονή τους στο ΧΑ και προχωρούν σε δημόσιες προτάσεις για έξοδο από το ταμπλό.
Από την άλλη υπάρχουν και εταιρείες που θέλουν να μειώσουν το country risk και μεταφέρουν την έδρα της εταιρείας στο εξωτερικό προσδοκώντας έτσι να λάβουν φθηνότερη χρηματοδότηση μεταξύ άλλων.
Το παράδειγμα ωστόσο της Viohalco δείχνει πως μπορεί να μεταφέρθηκε η έδρα, αλλά δεν ήρθαν φθηνότερα κεφάλαια.
Τώρα προχωράει η διασυνοριακή συγχώνευση της Cenergy η οποία θα απορροφήσει την Ελληνικά Καλώδια και την Σωληνουργία Κορίνθου.
Την περασμένη Τετάρτη 23 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια γεύματος της εταιρείας σε δημοσιογράφους ρωτήθηκε η διοίκηση αν είχαν κάποια κρούση από το ΧΑ.
Σκοπός του ερωτήματος του δημοσιογράφου του Bankingnews.gr ήταν να ανιχνεύσει αν γίνονται προσπάθειες από το ΧΑ ώστε να μειωθεί το κύμα φυγής ή για να βελτιώσει ίσως κάποιες παροχές που μπορεί να ήθελαν οι εισηγμένοι.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Viohalco το ΧΑ ουσιαστικά επιδοκίμασε την απόφαση της εταιρείας τονίζοντας πως δεν θέλουν στάσιμες εταιρείες.
Πηγές από το χρηματιστήριο αναφέρουν πως το δόγμα είναι «η καλύτερη εταιρεία είναι η ζωντανή εταιρεία και νεκρή εταιρεία είναι αυτή που δεν κινείται».
Το ΧΑ προσφέρει αυτήν την στιγμή ανταγωνιστικά προϊόντα και σε θέματα αγορών δεν λείπει κάτι.
Παράλληλα οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως είναι καθημερινό το μέλημα για επαφή με τις εισηγμένες και ό,τι μπορεί να κάνει το ΧΑ το κάνει.
Την ίδια ώρα σημειώνουν πως το δόγμα που επικρατεί στην Ευρώπη είναι πως η τοπικές εταιρείες εισάγονται στα τοπικά χρηματιστήρια και με την ενοποίηση της ρευστότητας στην Ευρώπη ο επενδυτής θα μπορεί να αγοράζει μετοχές σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Μόλις ολοκληρωθεί η ενοποίηση αυτή και ομαλοποιηθεί το περιβάλλον στην Ελλάδα, πηγές από το ΧΑ υποστηρίζουν πως επειδή είναι πολύ φθηνές οι αποτιμήσεις το ΧΑ θα γίνει ξανά μαγνήτης και θα προσελκύσει επενδυτές.
Σήμερα αποχωρούν επενδυτές και εταιρείες επειδή υπάρχει δημοσιονομικό, πολιτικό ή και τραπεζικό θέμα και όχι τόσο γιατί οι εταιρείες δεν είναι ικανοποιημένες από τις υπηρεσίες που τους παρέχει το χρηματιστήριο.
Σε ό,τι αφορά την εξαγορά εταιρειών σε χαμηλές αποτιμήσεις με δημόσιες προτάσεις και στη συνέχεια με squeeze out αν μαζευτεί 90% των μετοχών, σημειώνεται πως γίνεται προσπάθεια να βελτιωθεί η ισχύουσα νομοθεσία.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης