Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόταση για Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας παρουσίασε η Κομισιόν - Θα φτάσει ακόμα και τα 500 εκατ. ετησίως

Πρόταση για Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας παρουσίασε η Κομισιόν - Θα φτάσει ακόμα και τα 500 εκατ. ετησίως
Το εν λόγω Ταμείο θα μπορούσε να ξεκινήσει από μια μικρή κλίμακα προϋπολογισμού το 2017, από 25 εκατ. ευρώ
Την πρότασή της για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Επίσης, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την ανάγκη για κινητοποίηση επιπλέον εργαλείων που θα αυξήσουν τις δυνατότητες κοινής Άμυνας μέσω των επενδύσεων και της ενδυνάμωσης της έρευνας και της βιομηχανίας σε αυτόν τον τομέα.
Ο άμεσος στόχος της πρότασης του κ.Juncker είναι να ωθήσει τα κράτη της Ε.Ε. να επενδύσουν από κοινού στην ανάπτυξη τεχνολογιών και εξοπλισμού στρατηγικής σημασίας.
Το εν λόγω Ταμείο θα μπορούσε να ξεκινήσει από μια μικρή κλίμακα προϋπολογισμού το 2017 (25 εκατ. ευρώ) και να φτάσει σε ένα σύνολο 90 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020.
Μάλιστα, για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο του μπλοκ μετά το 2020, η Κομισιόν προτείνει το ειδικό ερευνητικό πρόγραμμα άμυνας να φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως.
«Αν η Ευρώπη δεν φροντίσει μόνη της την ασφάλειά της, κανείς άλλος δεν θα το κάνει για μας.
Μια ισχυρή, ανταγωνιστική και καινοτόμος αμυντική βιομηχανική βάση είναι αυτό που θα μας δώσει στρατηγική αυτονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από την πλευρά της, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Federica Mogherini δήλωσε πως «το επίπεδο φιλοδοξίας» σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής άμυνας είναι «πιο ευρύ από ποτέ», ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ ως προς τις βασικές κατευθύνσεις για μια βαθύτερη συνεργασία για την ασφάλεια.
Η πρόταση θα συζητηθεί στο άμεσο μέλλον σε όλα τα επίπεδα, ενώ αναμένεται να βρεθεί και στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 15-16 Δεκεμβρίου του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης