Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο πλευρό της Ελλάδας η ευρωομάδα - Επιστολή στον Juncker για την επαναφορά των διαπραγματεύσεων

Στο πλευρό της Ελλάδας η ευρωομάδα - Επιστολή στον Juncker για την επαναφορά των διαπραγματεύσεων
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι εξαιτίας των μνημονίων κατέρρευσε το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων 
Επιστολή προς το ευρωκοινοβούλιο και συγκεκριμένα προς τους Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι, Μοσκοβισί και Τίσεν έστειλαν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές στηρίζοντας το αίτημα της ελληνίδας υπουργού εργασίας Εφης Αχτσιόγλου για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η υπουργός μετά τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με ευρωβουλευτές και κυρίως με τον πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα έπεισε του ευρωπαίους να πάρουν πρωτοβουλίες στηρίζοντας το αίτημα της Ελλάδας.
Στην επιστολή τους, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι εξαιτίας των μνημονίων κατέρρευσε το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων με αποτέλεσμα οι μισθοί να μειωθούν κατά 40% οδηγώντας την πλειοψηφία των Ελλήνων εργαζομένων και των οικογενειών τους στα όρια της φτώχειας.
Επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητο να επανέλθει η πραγματική άσκηση του δικαιώματος συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως προβλέπεται και από τον ευρωπαϊκό χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, όταν περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού ζει στο όριο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, πιστεύουμε ότι με την αποφασιστικότητα και τη δράση σας - ως εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με γνώμονα την κοινωνική να εργαστείτε ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της θα βοηθήσουν να ξεπεραστεί η φτώχεια.
Η Ελλάδα έχει σίγουρα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτές πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα που εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο πλαίσιο των προγραμμάτων χρηματοδοτικής βοήθειας.
Όπως γνωρίζετε, βάσει των συμφωνιών που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο του υφιστάμενου μνημονίου η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε δράση για να προσαρμόσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.
Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση ξεκίνησε μια διαδικασία διαβούλευσης με βάση το πόρισμα ομάδας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.
Τα μέλη της ομάδας είχανεπιλεγεί από κοινού από την κυβέρνηση, των ευρωπαϊκών οργάνων και του ΔΝΤ και υπέβαλαν τις προτάσεις τους το Σεπτέμβριο του 2016.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της, η ομάδα των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων συνέστησε με ομόφωνη απόφαση την αποκατάσταση της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων.
Ο κοινωνικός διάλογος και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι πράγματι βασικά μέσα για τους εργοδότες, το εμπόριο και τα συνδικάτα προκειμένου να καθορίσουν δίκαιους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.
Επιπλέον, αυξάνουν ανθεκτικότητα των κρατών μελών σε περιόδους οικονομικής κρίσης.
Πριν από την κρίση η Ελλάδα είχε ένα ολοκληρωμένο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή πολλών εργοδοτών που υπέγραφαν με τα συνδικάτα μια συλλογική συμφωνία - πλαίσιο για τη θέσπιση ελάχιστων όρων εργασίας
συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου του εθνικού κατώτατου μισθού.
Σε αυτή τη βάση συλλογικές συμβάσεις θα μπορούσαν να συνάπτονται τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο για συγκεκριμένους κλάδους ή επαγγελματικές ομάδες.
Ωστόσο, μέσα από τα μνημόνια στην πραγματικότητα κατέρρευσε το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν οι συμφωνίες σε επιχειρησιακό επίπεδο .
Οι μισθοί μειώθηκαν κατά έως και 40 τοις εκατό και οι συλλογικές συμβάσεις αντικαταστάθηκαν από ατομικές συμβάσεις, οδηγώντας ην πλειοψηφία των Ελλήνων εργαζομένων και των οικογενειών τους στα όρια της φτώχειας.
Πιστεύουμε ότι το υφιστάμενο σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα δεν είναι σύμφωνο με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ούτε με τις συμβάσεις της ΔΟΕ.
Κατά την άποψή μας,
- Είναι επομένως απαραίτητο να επανέλθει η πραγματική άσκηση του δικαιώματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε οι Έλληνες εργαζόμενοι μπορούν να έχουν αξιοπρεπείς μισθούς διαβίωσης.
- Η στέρηση του δικαιώματος συλλογικών διαπραγματεύσεων θα έχει σοβαρές συνέπειες για τους εργαζόμενους, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων.
- Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ένα ευρωπαϊκό θεμελιώδες δικαίωμα και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεσμεύονται από το άρθρο 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων να το σεβαστούν.
Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε σθεναρά την ελληνική ζήτηση για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της εν εξελίξει επανεξέτασης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης