Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Πολιτική και όχι οικονομική απειλή για την Ευρώπη η νίκη Trump

Moody's: Πολιτική και όχι οικονομική απειλή για την Ευρώπη η νίκη Trump
Η Moody's αναφέρει πως ο υποτονικός πληθωρισμός σε συνδυασμό με την επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών, μπορεί να αναγκάσει την ΕΚΤ να συνεχίσει το QE 
Ως πολιτική και όχι οικονομική απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει τη νίκη του Donald Trump η Moody's, τονίζοντας πως βοηθά στην περαιτέρω αύξηση του λαϊκισμού στη Γηραιά Ήπειρο.
Όπως αναφέρει στη σχετική της έκθεση, η νίκη του Ρεπουμπλικάνου δίνει ώθηση στο ιταλικό κίνημα «Πέντε Ύστερων», το γερμανικό Afd (Εναλλακτική για τη Γερμανία), το ολλανδικό Κόμμα της Ελευθερίας και την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, Marine Le Pen.
Σε ό,τι αφορά το ιταλικό δημοψήφισμα, ο οίκος θυμίζει πως μία επικράτηση του «Όχι» θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραίτηση τον Matteo Renzi, με αποτέλεσμα τις πρόωρες εκλογές.
Αυτό θα μπορούσε να επιφέρει μία νίκη του αντιευρωπαϊκού κινήματος «Πέντε Ύστερων», ξεσηκώνοντας έτσι ένα τσουνάμι λαϊκισμού στην Ευρώπη.
Σχετικά με την οικονομική επιρροή της νίκης Trump, η Ε.Ε. θα μπορούσε να ευνοηθεί από τον υψηλότερο πληθωρισμό και τη δημοσιονομική χαλάρωση που θα ακολουθήσουν με τις πολιτικές του Ρεπουμπλικάνου, ωστόσο ο προστατευτισμός ενέχει πάντα κίνδυνο.
Η έκθεση επισημαίνει πως η ανάπτυξη 0,3% το γ΄ 3μηνο 2016 (στο 1,6% η ετήσια ανάπτυξη) για την Ευρωζώνη αποδεικνύει πως η οικονομία του μπλοκ ξεπέρασε την αρχική νευρικότητα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου, το σκάνδαλο της Volkswagen αλλά και την πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία.
Η Moody's αναφέρει επίσης πως ο υποτονικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σε συνδυασμό με την επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών, μπορεί να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει την υποστήριξή της μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και μετά το Μάρτιο του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης