Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλή δημοψηφίσματος κατάργησης της ελεύθερης μετακίνησης Ευρωπαίων στην Ελβετία από το δεξιό SVP

Απειλή δημοψηφίσματος κατάργησης της ελεύθερης μετακίνησης Ευρωπαίων στην Ελβετία από το δεξιό SVP
Το SVP δηλώνει έτοιμο να προκαλέσει δημοψήφισμα για την πλήρη κατάργηση της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών της Ε.Ε. στο ελβετικό έδαφος, σε περίπτωση κατά την οποία τα κυβερνητικά σχέδια δεν οδηγήσουν στην πράξη σε μείωση των μεταναστευτικών ροών
Σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση επί του κρίσιμου ζητήματος της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών της σε ελβετικό έδαφος, απειλεί να θέσει τη χώρα του ο Albert Roesti, ηγέτης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος της Ελβετίας (SVP) - ισχυρότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού - αν δεν μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές Ευρωπαίων προς την Ελβετία.
Συγκεκριμένα, ο Roesti έχει εγείρει την πιθανότητα πρόκλησης νέου δημοψηφίσματος για τον πλήρη τερματισμό της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων από την Ε.Ε. στην Ελβετία, αν δεν εφαρμοστούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης προς τη χώρα του.
Ως γνωστόν, η Ελβετία δεν είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε., όμως η Ε.Ε. - από την οποία περιστοιχίζεται γεωγραφικά - αποτελεί τον κύριο εμπορικό της εταίρο.
Υπενθυμίζεται, ότι σε δημοψήφισμα που είχε υποστηριχθεί από το SVP το 2014, οι Ελβετοί πολίτες είχαν ψηφίσει υπέρ της μείωσης του αριθμού των μεταναστών στη χώρα τους.
Αν και η ελβετική κυβέρνηση έχει δηλώσει, ότι είναι υποχρεωμένη να υπακούσει στη βούληση των πολιτών που υπηρετεί, επιχειρεί να το πράξει με τρόπο που δεν θα θίξει την ανεμπόδιστη πρόσβαση της χώρας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, η οποία προϋποθέτει τουλάχιστον την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση παρουσίασε νομοσχέδιο το οποίο προσφέρει μεν στους Ελβετούς το δικαίωμα πρώτης προτίμησης στις προσλήψεις έναντι μη πολιτών της χώρας, όμως δεν εισάγει κανένα περιορισμό στον αριθμό μεταναστών που δέχεται.
Έτσι, το SVP δηλώνει έτοιμο να προκαλέσει δημοψήφισμα για την πλήρη κατάργηση της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών της Ε.Ε. στο ελβετικό έδαφος, σε περίπτωση κατά την οποία τα κυβερνητικά σχέδια δεν οδηγήσουν στην πράξη σε μείωση των μεταναστευτικών ροών.
Η καθαρή μετανάστευση στην Ελβετία είχε διαμορφωθεί σε 90 χιλιάδες το 2012, που αντιστοιχεί σε 11,33 Ευρωπαίους πολίτες ανά 1.000 Ελβετούς, όταν στη Βρετανία η ακαθάριστη μετανάστευση Ευρωπαίων πολιτών είχε διαμορφωθεί σε 2,48 ανά 1.000 Βρετανούς.
Οι μεγαλύτερες ομάδες μεταναστών στην Ελβετία είναι αυτές των Ιταλών, των Γερμανών, πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, των Αλβανών, των Πορτογάλων και των Τούρκων.
Η ελβετική Βουλή έχει προγραμματιστεί να ψηφίσει επί των προτάσεων της κυβέρνησης στις επόμενες ημέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης