Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πηγές Κομισιόν: Οι θεσμοί επιστρέφουν με θετική διάθεση για ταχεία ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης

Πηγές Κομισιόν: Οι θεσμοί επιστρέφουν με θετική διάθεση για ταχεία ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης
Το γεγονός ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην αποστολή έχει δημιουργήσει θετικές προσδοκίες στις Βρυξέλλες
Με βασικό στόχο την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2018 και την επίτευξη συμφωνίας στα εργασιακά, επιστρέφουν από αύριο Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016 οι επικεφαλής του κουαρτέτου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο «καλά πληροφορημένη κοινοτική πηγή».
Η ίδια πηγή πρόσθεσε, πως οι θεσμοί θα εγείρουν μεν το ζήτημα των εξαγγελιών του Έλληνα πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, φαίνεται πως αυτό να ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και δεν αναμένεται να αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα αντιπαραθέσεων.
Πάντα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος της αποστολής των θεσμών θα είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας σε επίπεδο τεχνοκρατών (staff level agreement) για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ισχύοντος τρίτου προγράμματος οικονομικής διάσωσης της Ελλάδος, η οποία, «σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο» δεν θα περιλαμβάνει το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.
Αυτή εμφανίζεται να είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία φέρεται να έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να αποσυνδεθεί το ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης από την αδιέξοδη - μέχρι στιγμής - συζήτηση για το πόσα χρόνια θα πρέπει η Ελλάδα να διατηρήσει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, κάτι που ούτως ή άλλως δεν περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της τρέχουσας αξιολόγησης.
Αυτός όμως ο στόχος, μέχρι σήμερα «σκόνταφτε» στην αδιαλλαξία του ΔΝΤ, ωστόσο, το γεγονός ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην αποστολή, έχει δημιουργήσει θετικές προσδοκίες στις Βρυξέλλες.
«Μένει να φανεί αν [το ΔΝΤ] έρχεται με εποικοδομητική διάθεση», λέει χαρακτηριστικά κοινοτική πηγή, ενώ αξιωματούχος με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «είναι σίγουρα καλό σημάδι».
Ο ίδιος σημείωσε πως ακόμα και αν δεν κλείσουν όλα τα σημεία της συμφωνίας μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να σημειωθεί σημαντική πρόοδος, καθώς οι αποστάσεις ακόμα και στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων έχουν μειωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης