Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμφωνίες 203 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας υπέγραψε η ΕΤΕπ

Συμφωνίες 203 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας υπέγραψε η ΕΤΕπ
Τα 138 εκατ. ευρώ αφορούν εννέα πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε Αθήνα, Χανιά, Ηράκλειο, Κομοτηνή, Μυτιλήνη, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Βόλο 
Στην υπογραφή τριών συμφωνιών συνολικού ύψους 203 εκατ. ευρώ προχώρησε σήμερα 22/12 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα.
Τα 138 εκατ. ευρώ αφορούν εννέα (9) πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε Αθήνα, Χανιά, Ηράκλειο, Κομοτηνή, Μυτιλήνη, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Βόλο και θα στοχεύουν στην κτιριακή, εργαστηριακή και ακαδημαϊκή αναβάθμισή τους.
Τις συμφωνίες υπέγραψαν ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος για την υπογραφή των συμφωνιών αυτών, οι οποίες στοχεύουν στο να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και στην επιστροφή της στην ανάπτυξη», ανέφερε ο κ. Hoyer, με τον κ. Γαβρόγλου από την πλευρά του να δηλώνει:
«Είναι ευχάριστο να ακούμε ενισχυτικά λόγια για την πορεία της χώρας μας.
Η συμφωνία θα βοηθήσει, ώστε να γίνουν τεράστια βήματα στην καινοτομία, αλλά και τη λειτουργία των ερευνητικών κέντρων».
Ο κ. Σταθάκης δήλωσε πως «η τράπεζα μπορεί να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στην ελληνική οικονομία», υπογραμμίζοντας ότι η ΕΤΕπ "από την πρώτη στιγμή επένδυσε στην ιδέα της ελληνικής οικονομίας, ότι υπάρχει προοπτική σταθεροποίησής της».
Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπενθύμισε ότι πυρήνας των συμφωνιών αποτελεί η κοινή πίστη ότι «η ευρωπαϊκή ιδέα μένει ο ισχυρός πυρήνας μέσα στην οποίο πρέπει να κινηθούμε» και χαρακτήρισε τεράστιας σημασίας τις συμφωνίες που υπεγράφησαν.
Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κομμάτι, σε μια πρώτη φάση, η ΕΤΕπ θα προχωρήσει στο δανεισμό 40 εκατομμυρίων στη ΔΕΗ, για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ενέργειας και την αναβάθμιση των μετρητών (smart metering).
Πρακτικά, αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, αναβάθμιση των δικτύων με επέκταση των ενεργειακών σταθμών, εγκατάσταση υπόγειων καλωδίων, έξυπνους μετρητές για τους καταναλωτές «χαμηλής τάσης».
Τέλος, υπεγράφη συμφωνία ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, με την εταιρεία «Upstream» που δραστηριοποιείται στον τομέα των τεχνολογιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης