Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η πορεία του ΧΑ το 2016 και οι επενδυτικές προκλήσεις – Τι αγοράζουμε και πότε το 2017;

Η πορεία του ΧΑ το 2016 και οι επενδυτικές προκλήσεις  – Τι αγοράζουμε και πότε το 2017;
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου, Head Corporate Officer στη Fast Finance ΑΕΠΕΥ αναλύει τα ρίσκα της νέας χρονιάς και αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες
Τo 2016 ήταν ακόμα μια δύσκολη και ενδιαφέρουσα χρηματιστηριακά χρονιά, με συμπυκνωμένα πολιτικά και οικονομικά γεγονότα για την Ελληνική Χρηματαγορά, σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, Head Corporate Officer στη Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Αν και ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με μεγάλες απώλειες της τάξης του 32% περίπου κατάφερε στο μέσο της χρονιάς να επανέλθει στα ίδια σχεδόν επίπεδα των 660 μονάδων αλλά οι πολιτικές εξελίξεις και κυρίως ο τραπεζικός κλάδος τον βύθισαν πάλι στις 517 μονάδες, απο όπου αργά και βασανιστικά με τις ανάλογες, διακυμάνσεις τον έφεραν τέλος έτους πάλι στο ίδιο επίπεδο των 630-650 μονάδες, σημειώνει ο κ.Παπαϊωάννου.
Ο τραπεζικός κλάδος (με μεγάλη συμμετοχή στους δείκτες) συνέχισε την ταλαιπωρία του αφού μετά από ένα ολόκληρο χρόνο δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα του, ενδογενή (διαχείριση κόκκινων δανείων υπεράριθμο προσωπικό capital control) αλλά και εξωγενή (πολιτική κατάσταση – προβλήματα με διοικήσεις.).
Αντιθέτως, ιδιαίτερη αντοχή επέδειξαν και αυτή την χρονιά μεμονωμένες μετοχές της πραγματικής οικονομίας, μεγάλης αλλά και μικρότερης κεφαλαιοποίησης συγκρατώντας τις απώλειες του Γ.Δ.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα κερδοφόρων μετοχών του 2015 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Motor Oil, η Μυτιληναίος, η Jumbo, ο ΟΠΑΠ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, και η ΣΑΡΑΝΤΗΣ.
Αντίστοιχα παραδείγματα κερδοφόρων επιλογών της Μεσαίας & Μικρής κεφαλαιοποίησης ήταν οι μετοχές των Κυριακίδης,Flexopack και Πλαστικά Θράκης.
Παρά την υψηλή μεταβλητότητα του 2016 , η Ελληνική αγορά ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό εκπέμπει τεχνικά σημάδια αισιοδοξίας, αναμένοντας την ολοκλήρωση σημαντικών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων (κλείσιμο αξιολόγησης, είσοδο στο QE, πέρασμα σε ασθενή ανάπτυξη, δοκιμαστική έξοδο στις αγορές), επισημαίνει ο κ.Παπαπϊωάννου.
Όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Ελληνική πολιτική σκηνή παραμένει ρευστή και οι δύσκολες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό σύστημα θα έχουν συνέπειες οι οποίες θα φανούν μετά το Α’ 4-άμηνο του 2017.
Επιπλέον, οι συνεχείς καθυστερήσεις για το κλείσιμο της Αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, καθώς και καθυστερημένη ενεργοποίηση των Βραχυπρόθεσμων μέτρων στήριξης του δημοσίου χρέους, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα επενδύσεων.
Η υπερφορολόγηση και η κρατιστική αντίληψη της κυβέρνησης δεν βοηθούν ιδιαίτερα την πολυπόθητη επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.
Σε Παγκόσμιο επίπεδο παρά το ότι οι οικονομικές και πολιτικές αλλαγές είναι ραγδαίες (Γεωπολιτικές ανακατατάξεις, Τρομοκρατία, Προσφυγικό, BREXIT, εκλογή TRUMP, προβληματικές Ιταλικές Τράπεζες), η πορεία των μεγάλων χρηματιστηριακών αγορών δεν επηρεάστηκε, αντίθετα τις έχει οδηγήσει σε ιστορικά υψηλά, παρά την αβεβαιότητα και την μεταβλητότητα.
Οι επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης αλλά και η ανάληψη της εξουσίας από τον Trump μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για την ασθενή Ελληνική οικονομία και χρηματαγορά.
Οι συνθήκες αυτές θα οδηγήσουν τους επενδυτές το 2017 σε αυξημένη επιφυλακή και στο κυνήγι βραχυπρόθεσμων αποδόσεων, αναμένοντας μια διορθωτική κίνηση.
Στην Ελληνική αγορά επενδυτές με υψηλά ρευστά διαθέσιμα και χαμηλό προφίλ ρίσκου η τοποθέτηση σε Έντοκα Γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου (3μηνα ή 6μηνα), είναι μια εναλλακτική επιλογή σε σχέση με τις Τραπεζικές καταθέσεις.
Επιπλέον η έκδοση του Ελληνικού ομολόγου λήξης 7/2017, με δελεαστική απόδοση (7%-10%) σε σχέση με τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο πρέπει να εξεταστεί.
Για το 2017 με ενδιαφέρον αναμένουμε αρκετές εκδόσεις εταιρικών ομολόγων της οποίες και θα εξετάσουμε κατά περίπτωση.
Το ΧΑ θα χαρίσει και φέτος έντονες συγκινήσεις και εκμεταλλευόμενοι την μεταβλητότητα θα πρέπει οι επενδυτές να εξετάσουν την δημιουργία θέσεων, ανάλογα με το ύψος του κινδύνου που θέλουν να αναλάβουν.
Επενδυτές με επιθετικότερο προφίλ, θα μπορούσαν να χτίζουν βραχυχρόνιες θέσεις (trading) σε ελληνικούς τραπεζικούς τίτλους, αρκετά χαμηλότερα από τις πρόσφατες τιμές Α/Κ, αφού εκτιμούμε ότι θα κινηθούν υψηλότερα αν όλα κυλίσουν ομαλά χωρίς πολιτικές και οικονομικές εκπλήξεις.
Οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε εξωστρεφείς και κερδοφόρες εταιρίες που παρουσίασαν το 2016 καλά & βελτιούμενα οικονομικά στοιχεία.
Άλλη μία κατηγορία εταιριών που χρήζουν προσοχής είναι όσες παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλές αποτιμήσεις σε σχέση με την λογιστική τους αξία (P/BV) και δείχνουν σημεία αναστροφής των αρνητικών τους αποτελεσμάτων.
Οι τοποθετήσεις θα πρέπει να γίνονται σε τεχνικές διορθώσεις, μειώνοντας τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο.
Συμπερασματικά και το 2017 θα υπάρξουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον.
Οι επενδυτές στρατηγική διασποράς κινδύνου στο χαρτοφυλάκιο τους και διακρατώντας ρευστότητα άνω του 25%, πρέπει να απευθύνονται σε επαγγελματίες, περιορίζοντας τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο με χρήση τεχνικών stop loss & profit taken, καταλήγει ο Head Corporate Officer της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Λουκάς Παπαϊωάννου.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης