Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Συγκρίνοντας FED - EKT: Βίοι αποκλίνοντες και το 2017 - Προς απόλυτη ισοτιμία 1 προς 1 το δολ. με το ευρώ

Συγκρίνοντας FED - EKT: Βίοι αποκλίνοντες και το 2017 - Προς απόλυτη ισοτιμία 1 προς 1 το δολ. με το ευρώ
Η αντίθεση μεταξύ της νομισματικής πολιτικής που ασκείται στις ΗΠΑ και αυτής που ασκείται στην Ευρωζώνη δημιουργούν το κατάλληλο πλαίσιο για την ενίσχυση του δολαρίου απέναντι στα περισσότερα άλλα ισχυρά νομίσματα
Στις 14 Δεκεμβρίου 2016 η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) αποφάσισε την αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων του δολαρίου, συνεχίζοντας έτσι τη διαδικασία της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, που είχε αρχίσει ένα χρόνο νωρίτερα.
Μάλιστα, η Fed προέβλεψε τρεις αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2017.
Έξι ημέρες νωρίτερα, συγκεκριμένα την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) για εννέα μήνες, ήτοι έως και τον Δεκέμβριο του 2017, αν και με μείωση του ύψους των αγορών στα 60 δισ. ευρώ τον μήνα, έναντι 80 δισ. προηγουμένως, από τον Απρίλιο και έπειτα.
Η ΕΚΤ άφησε, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων ή και εκ νέου αύξησης των αγορών, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο από τις μακροοικονομικές, κυρίως δε πληθωριστικές, προοπτικές της Ευρωζώνης.
Οι αποφάσεις των δύο κεντρικών τραπεζών, εκ των σημαντικότερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, καθιστούν σαφές πως οι νομισματικές πολιτικές τους το 2017 θα παραμείνουν αποκλίνουσες.
Βίοι αποκλίνοντες, λοιπόν, και το νέο έτος, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν πως αυτή η απόκλιση θα οδηγήσει την ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ στο απόλυτο 1 προς 1.
Ειδικότερα, η αντίθεση μεταξύ της νομισματικής πολιτικής που ασκείται στις ΗΠΑ και αυτής που ασκείται στην Ευρωζώνη - αλλά και στην Ιαπωνία - δημιουργούν το κατάλληλο πλαίσιο για την ενίσχυση του δολαρίου απέναντι στα περισσότερα άλλα ισχυρά νομίσματα.
Σε σχετική έρευνα των Financial Times, το 67,9% των ερωτηθέντων αναλυτών απάντησε πως το δολάριο θα ενισχυθεί, με αποτέλεσμα η ισοτιμία να βρεθεί στο 1 δολάριο προς 1 ευρώ.
Το 17,9% εκτίμησε πως η ισοτιμία θα υποχωρήσει κάτω από 1,05 δολάριο, ωστόσο ότι δε θα αγγίξει το απόλυτο 1 προς 1, ενώ μόλις το 14,3% απάντησε απλώς «όχι».



Πάντως, σε σχετικό δημοσίευμά της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, τονίζεται με ως αξιοσημείωτο το πόσο μικρός βαθμός συναίνεσης υπάρχει ως προς τη συναλλαγματική αγορά το 2017.
Το αμερικανικό δολάριο αναρριχήθηκε μετεκλογικά - μετά την έκπληξη της επικράτησης του Ρεπουμπλικάνου Donald Trump - κατά περισσότερο από 5% έναντι ενός «καλαθιού» άλλων σημαντικών νομισμάτων, φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών.
Ως αποτέλεσμα, το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο 14 ετών τον Δεκέμβριο και συγκεκριμένα στο 1,0352 δολάριο.
Ωστόσο, ακόμα και έτσι, αναφέρει η WSJ δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των αναλυτών πως η ισοτιμία κινείται προς το 1 προς 1.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, εννέα διεθνείς οίκοι προβλέπουν το ευρώ στο 1,037 δολάριο στο τέλος του 2017, σχεδόν αμετάβλητο από το σημερινό του επίπεδο.
Ενδεικτικά, την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, στις 18:20, το ευρώ κατέγραφε άνοδο 0,67%, στο 1,0562.



Αναλυτικότερα, οι αναλυτές της UBS εκτιμούν πως η ισοτιμία θα διαμορφωθεί στο 1 ευρώ προς 1,13 δολάριο στα τέλη του 2017, λόγω της ανθεκτικότητας της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ.
Απόλυτη ισοτιμία προβλέπουν Goldman Sachs και Oxford Economics, ενώ πιο απαισιόδοξη για το ευρώ είναι η εκτίμηση της αμερικανικής Morgan Stanley, για πτώση της ισοτιμίας στο 0,97 δολάριο, και της γερμανικής Deutsche Bank, για πτώση της ισοτιμίας στο 0,95 δολάριο.
Η απόκλιση στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα φέρει την απόλυτη ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, σύμφωνα με την ING.
Η διαφοροποίηση των αναλυτών έγκειται, κατά κύριο λόγο, στη διαφορετική οπτική τους.
Μερικοί αναλυτές εκτιμούν πως η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου - ή αντίστοιχα η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ - έχει χάσει την ορμή της, ενώ άλλοι διαφωνούν, εκτιμώντας πως το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων και της βραδείας ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να ασκεί πτωτικές πιέσεις στο κοινό νόμισμα.
Ορισμένοι αναλυτές στρέφονται στις αναμενόμενες πολιτικές εξελίξεις για να προβλέψουν την πορεία της ισοτιμίας.
Ενδεικτικά, η Societe Generale προβλέπει πως η ισοτιμία θα αγγίξει το απόλυτο 1 ευρώ προς 1 δολάριο έως τις γαλλικές, προεδρικές εκλογές το 2017, καθώς το αντισυστημικό κλίμα διαβρώνει την εμπιστοσύνη.
Απόλυτη ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαβλέπει και η Banque Nationale du Canada και συγκεκριμένα έως τα τέλη του β’ τριμήνου του 2017, εντούτοις στη συνέχεια κάνει λόγο για ανάκαμψη του ευρώ στο 1,03 έως τα τέλη του έτους.
Αντίστοιχη και η εκτίμηση της National Australia Bank, η οποία ωστόσο προβλέπει πως η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου θα υποχωρήσει στο 0,98 έως τον Μάρτιο του 2017, προτού ανέλθει στο 1 προς 1 το β’ τρίμηνο του 2017 για να κλείσει το έτος στο 1,04.



Η Saxo Bank, σε εκτίμησή της στις 5 Δεκεμβρίου, ανέφερε πως η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου είναι πιθανό να υποχωρήσει σε τιμές κάτω της ισοδυναμίας στις αρχές του 2017, καθώς η αγορά αρχίζει τελικά να προεξοφλεί μια πιο επιθετική στάση της Fed, με την ΕΚΤ να παραμένει σε ρυθμούς ποσοτικής χαλάρωσης και την Ευρώπη να αντιμετωπίζει έντονη πολιτική αβεβαιότητα στον απόηχο του ιταλικού δημοψηφίσματος και ενόψει των σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.
Η Ευρώπη μάλλον θα καταφέρει να επιβιώσει προχωρώντας σε εκτεταμένες μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις σε βασικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να αποφύγει τον πραγματικό κίνδυνο διάλυσης.
Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα προκύψουν μόνο εξαιτίας μιας κρίσης, η οποία θα έχει κοινή αφετηρία με τον λαϊκισμό που οδήγησε στο Brexit και στην εκλογή του Τραμπ ως επόμενου προέδρου των ΗΠΑ.
Μέχρι το τέλος του 2017, όμως, οι ελπίδες για την αμερικανική οικονομία αποδεικνύονται υπεραισιόδοξες και το ευρώ αρχίζει να ανακάμπτει από τα επίπεδα τιμής κάτω του 1,00.



Φυσικά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος το ισχυρό δολάριο και η αυστηρή νομισματική πολιτική της Fed να συντρίψουν τις αμερικανικές εξαγωγές και την οικονομία των ΗΠΑ.
Ακόμα και έτσι, ωστόσο, η πίεση για ανατίμηση του δολαρίου θα συνεχιστεί για όσο διάστημα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται σε αντίθεση τροχιά με αυτή των ομολόγων της.
Σημειώνεται, δε, πως οι ευρωπαίοι εξαγωγείς, μεταξύ των οποίων οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά και ο ευρωπαϊκός τουρισμός θα επωφεληθούν από αυτή την εξέλιξη, καθώς το «φθηνό» ευρώ θα αποτελέσει κίνητρο.
Για αυτό, άλλωστε, και το αμερικανικό δίκτυο CNN Money αναφέρει πως η απόλυτη ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι «τόσο κοντά που μπορούμε να τη γευτούμε»...

Βασιλική Αντωνοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης