Διεθνή

Rogoff: Εξαιρετικά ακατάλληλος ο τρόπος που η Ινδία χειρίστηκε την απόσυρση των μεγάλης αξίας χαρτονομισμάτων

Rogoff: Εξαιρετικά ακατάλληλος ο τρόπος που η Ινδία χειρίστηκε την απόσυρση των μεγάλης αξίας χαρτονομισμάτων
Σύμφωνα με τον Rogoff «το χειρότερο όλων ήταν ότι η κυβέρνηση Modi δεν είχε τυπώσει τα νέα χαρτονομίσματα για την αντικατάσταση των παλιών»
Εξαιρετικά ακατάλληλος κρίνεται ο τρόπος, με τον οποίο η Ινδία χειρίστηκε την απόσυρση των μεγάλης αξίας χαρτονομισμάτων, σύμφωνα με τον Keneth Rogoff, καθηγητή του Πανεπιστημίου Harvard, που μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Σύμφωνα με τον Rogoff, η κίνηση του Narendra Modi, πρωθυπουργού της Ινδίας, παρέλυσε την αναδυόμενη οικονομία της χώρας.
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του Νοεμβρίου 2016, ο Modi ανακοίνωσε την απόσυρση των χαρτονομισμάτων αξίας 500 και 1.000 ρουβλίων και την κυκλοφορία νέων χαρτονομισμάτων για τα 500 και 2.000 ρούβλια, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τις απάτες.
Η περίοδος απόσυρσης των παλιών χαρτονομισμάτων έληξε στις 30 Δεκεμβρίου.
Μετά την απόφαση του Modi σημειώθηκαν προβλήματα διανομής των νέων χαρτονομισμάτων, με τον Rogoff να προσθέτει πως «το χειρότερο όλων ήταν ότι η κυβέρνηση Modi δεν είχε τυπώσει τα νέα χαρτονομίσματα για την αντικατάσταση των παλιών».
«Πραγματικά δεν πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη πολιτική για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες γενικότερα», επισήμανε ο οικονομολόγος, συνιστώντας αντ’ αυτής της πολιτικής «την απόσυρση των μεγάλης αξίας χαρτονομισμάτων αργά, μέσα σε ένα διάστημα 5-7 ετών».
Ο Modi προχώρησε σε αυτή την αλλαγή «μέσα σε μια νύχτα».
Ο Rogoff εκτιμά πως η κίνηση της Ινδίας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την απομάκρυνση των εθνικών οικονομιών από τα χαρτονομίσματα, ενώ - μιλώντας στο CNBC - έκανε ειδική αναφορά στην Αυστραλία, η οποία «εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης του χαρτονομίσματος των 100 δολαρίων Αυστραλίας».
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των «λιγότερων χαρτονομισμάτων και όχι των καθόλου χαρτονομισμάτων», διευκρινίζοντας ότι: «Νομίζω ότι πάντα θα χρειαζόμαστε τα χαρτονομίσματα, όχι, όμως, το βουνό των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας που έχουμε σήμερα».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης