Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία στο εσωτερικό της Fed για ενδεχόμενη ανάγκη ταχείας αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων

Ανησυχία στο εσωτερικό της Fed για ενδεχόμενη ανάγκη ταχείας αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων
Τα μέλη της ισχυρής επιτροπής FOMC της Fed εξέφρασαν την αγωνία τους για το χρονισμό, το μέγεθος και τη σύνθεση των δημοσιονομικών και άλλων οικονομικών πρωτοβουλιών που θα λάβει ο Trump
Ομοφωνία στην ανάγκη αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων του δολαρίου ΗΠΑ, παράλληλα με την ενίσχυση των ανησυχιών τους για ενδεχόμενη προσφυγή σε ταχύτερη της επιθυμητής περαιτέρω αυξήσεώς τους ανάλογα με το αβέβαιο οικονομικό αποτέλεσμα της επικείμενης προεδρίας του αμφιλεγόμενου Donald Trump, εξέφρασαν τα μέλη της περίφημης επιτροπής νομισματικής πολιτικής FOMC της Federal Reserve στην κρίσιμη διήμερη συνεδρίασή της στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2016.
Τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης - της πρώτης μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Trump - δόθηκαν σήμερα Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2016 στη δημοσιότητα, με τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Fed να ανησυχούν, ότι ενδεχόμενη στρεβλωτική επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ στο πλαίσιο της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής που έχει προαναγγείλει ο Trump ίσως λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Ιδιαίτερα στο μέτωπο των παρεμβατικών επιτοκίων της Fed, σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν επιθυμητή μια απότομη αύξηση αυτών από το τρέχον χαμηλό επίπεδό τους.
Εν μέσω των ανησυχιών τους, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν, ότι παρά τους οικονομικούς κινδύνους και την «αξιόλογη αβεβαιότητα» της επίδρασης του Trump στην οικονομία των ΗΠΑ, μια σταδιακή αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τραπέζης του δολαρίου θα συνεχίσει να είναι η καταλληλότερη νομισματική πολιτική.
Ως γνωστόν, στη συνεδρίαση της επιτροπής FOMC του περασμένου μήνα η Fed είχε αποφασίσει την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης (+0,25%) του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου του δολαρίου, έναν χρόνο μετά την αμέσως προηγούμενη αύξησή του τον Δεκέμβριο του 2015.
Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη της ισχυρής αυτής επιτροπής εξέφρασαν την αγωνία τους για το χρονισμό, το μέγεθος και τη σύνθεση των δημοσιονομικών και άλλων οικονομικών πρωτοβουλιών που θα λάβει ο Trump, αλλά και για την επίδραση αυτών των πολιτικών στη συνολική προσφορά και ζήτηση στις ΗΠΑ.
Η επιτροπή FOMC δεν κατάφερε να συμφωνήσει στο εσωτερικό της για την έκταση της περαιτέρω αναμενόμενης υποχώρησης της ανεργίας στις ΗΠΑ, με ορισμένα μέλη να εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους για την αρνητική επίδραση που έχει η συναλλαγματική ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ στην απασχόληση.
Η επόμενη συνεδρίαση της FOMC έχει προγραμματιστεί για το διήμερο 31 Ιανουαρίου-1 Φεβρουαρίου 2017 και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στις 20/1 θα έχει προηγηθεί η ανάληψη καθηκόντων προέδρου των ΗΠΑ από τον Donald Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης