Οικονομία

Χαρίτσης: Εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 δυο δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Χαρίτσης: Εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 δυο δύο νέα χρηματοδοτικά  εργαλεία
Eτοιμάζεται αναθεώρηση του σχετικού νομικού πλαισίου για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων (fast track)
Εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, θα ξεκινήσουν δύο νέα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως αναφέρει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει, με το νέο Ταμείο Υποδομών θα επιτευχθεί χρηματοδότηση συγκεκριμένων κατηγοριών υποδομών, όπως η ενεργειακή εξοικονόμηση σε δημόσια κτίρια και η ανάπτυξη τουριστικών υποδομών, ενώ με το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα δοθεί βάρος στη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, φυσικών προσώπων, καθώς και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Αναφορικά με την απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ο κ. Χαρίτσης, τονίζει ότι η έγκαιρη ενεργοποίηση όλων  των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ σε ποσοστό που ξεπερνά ήδη το 50% (προσκλήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ) και η υπέρβαση των στόχων απορρόφησης των κοινοτικών πόρων που επιτεύχθηκε το 2016, συνηγορούν στο ότι το 2017 θα είναι η χρονιά που θα εκτελεστεί πολύ σημαντικό μέρος των νέων προγραμμάτων.
«Χάρη στις προτεραιότητες που θέσαμε με τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων, τα κονδύλια θα κατευθυνθούν, μεταξύ άλλων, στη στήριξη μιας δυναμικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, σε ουσιαστικά κοινωνικά προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης, σε έργα περιβαλλοντικών υποδομών πραγματικά ωφέλιμα για τις  τοπικές κοινωνίες», αναφέρει και προσθέτει ότι «όπως ακριβώς το 2015 με την ολοκλήρωση του προηγούμενου ΕΣΠΑ, έτσι και το 2016, με την εκκίνηση του νέου, η σημαντική επιτυχία στην απορρόφηση των πόρων έρχεται να διαψεύσει μια  αδίστακτη καταστροφολογία εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Συγκριτικά, η απορρόφηση που πετύχαμε είναι ?8 φορές μεγαλύτερη από εκείνην που είχαν καταφέρει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο αντίστοιχο σημείο της
προηγούμενης περιόδου».
Ακόμη, για τον νέο αναπτυξιακό νόμο αναφέρει ότι είναι ενθαρρυντικά τα μέχρι στιγμής μηνύματα και αναμένεται στον πρώτο μόνο κύκλο, για μόλις τέσσερα από τα οκτώ  καθεστώτα του Νόμου, να υποβληθούν περί τα 800 επενδυτικά σχέδια, με ιδιαίτερο βάρος να πέφτει στη βιομηχανία/μεταποίηση καθώς και στον πρωτογενή τομέα.
Σημειώνει δε, ότι ετοιμάζεται αναθεώρηση του σχετικού νομικού πλαισίου για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων (fast track), παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις σε περισσότερους  τομείς της οικονομίας, ενώ επίκειται και νομοσχέδιο, για ένα σύστημα ουσιαστικών ελέγχων και εποπτείας της αγοράς.
Σε σχέση με την αξιολόγηση, ο κ. Χαρίτσης τονίζει ότι «η κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά για την ολοκλήρωση  αυτής της σημαντικής εκκρεμότητας, ώστε να απελευθερωθεί η δυναμική που έχει συσσωρευτεί στην ελληνική οικονομία κατά τη μακρά περίοδο της κρίσης.
Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με υποχώρηση από τη μεριά μας σε παράλογες απαιτήσεις στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και των δημοσιονομικών στόχων».
Τέλος, για το «σταυροδρόμι» στο οποίο βρίσκεται η ΕΕ ο κ. Χαρίτσης υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «η διεύρυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στις εθνικές οικονομίες αναπαράγει τις  στρεβλώσεις στη λειτουργία της Ευρωζώνης.
Μονάχα η προώθηση μιας πολιτικής αλληλεγγύης, επενδύσεων και ανάπτυξης, αντί για την καταστροφική λιτότητα, μπορεί να επουλώσει τις βαθιές πληγές που τρέφουν τους βρικόλακες της ακροδεξιάς, της ξενοφοβίας, του εθνικισμού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης