Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lipton (ΔΝΤ): Θετική για την οικονομία η μετανάστευση - Κρίσιμη η διαδικασία ενσωμάτωσης

Lipton (ΔΝΤ): Θετική για την οικονομία η μετανάστευση - Κρίσιμη η διαδικασία ενσωμάτωσης
O Lipton σημείωσε ότι η πολιτική και η οικονομική πλευρά της μετανάστευσης είναι αντίθετες η μία προς την άλλη
Η μετανάστευση έχει γενικά θετικό οικονομικό αντίκτυπο στις χώρες υποδοχής αλλά τα οφέλη εξαρτώνται από το πόσο καλά ενσωματώνονται οι μετανάστες, δήλωσε σήμερα D. Lipton, πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Μιλώντας σε σεμινάριο στις Βρυξέλλες, ο Lipton σημείωσε ότι η πολιτική και η οικονομική πλευρά της μετανάστευσης είναι αντίθετες η μία προς την άλλη καθώς, όπως το εμπόριο, η μετανάστευση δημιουργεί κερδισμένους και χαμένους και απαιτεί χρόνο προκειμένου να προσαρμοστούν οι κοινωνίες και οι επιχειρήσεις.
«Έχουμε βρει ότι η μετανάστευση αυξάνει σημαντικά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε προηγμένες οικονομίες διότι τα επίπεδα δεξιοτήτων …. ενισχύουν την παραγωγικότητα και διότι σε κάποιες περιοχές η εισροή των μεταναστών σε ηλικία εργασίας βοηθά να αντισταθμιστούν οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό που προκύπτουν από τις δημογραφικές εξελίξεις», δήλωσε ο Lipton.
«Αν και το ανώτατο 10% ευνοείται περισσότερο, τα οφέλη από τη μετανάστευση διαμοιράζονται σε όλες τις εισοδηματικές κλίμακες. Επιπλέον, η ανισότητα δεν αυξάνεται ως αποτέλεσμα της εισόδου των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό», είπε.
«Δεν βλέπουμε σημαντικά αρνητικές συνέπειες στις μεσαίες ή χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις στις χώρες υποδοχής», δήλωσε.
«Ο κόσμος ίσως δίνει λιγότερη αξία στα οικονομικά οφέλη της μετανάστευσης διότι δεν του αρέσει η κοινωνική και πολιτιστική αλλαγή που φοβάται ότι θα είναι αναπόφευκτη με την μετανάστευση», δήλωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ.
Ίσως να μην αντιλαμβάνονται τα πραγματικά οφέλη που υπάρχουν σύμφωνα με τους οικονομολόγους.
Ή τρίτον, οι οικονομολόγοι ίσως να μην τα έχουν καταλάβει όλα.
Ίσως υπάρχει μια δόση αλήθειας και στα τρία», δήλωσε
Προκειμένου να γίνουν εμφανή τα οικονομικά οφέλη της μετανάστευσης, οι μετανάστες θα πρέπει να ενσωματώνονται καλά στην αγορά εργασίας της χώρας όπου εισέρχονται.
«Αυτή η διαδικασία ενσωμάτωσης είναι κρίσιμη εάν πρόκειται οι χώρες να διασφαλίσουν τα μέγιστα οικονομικά οφέλη από τη μετανάστευση».
«Ήδη γνωρίζουμε ότι οι Ανατολικοευρωπαίοι…. έχουν σε μεγάλο βαθμό ενσωματωθεί με γρήγορους ρυθμούς. Αλλά οι φορείς χάραξης της πολιτικής θα χρειαστούν τώρα μια σαφέστερη κατανόηση της εμπειρίας αφομοίωσης των προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική», δήλωσε ο αναπλ. γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης