Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας (ΝΔ): Ο προϋπολογισμός δεν αντανακλά την πραγματικότητα - «Βόμβες» στην οικονομία

Σταϊκούρας (ΝΔ): Ο προϋπολογισμός δεν αντανακλά την πραγματικότητα - «Βόμβες» στην οικονομία
Διογκώνονται οι ωρολογιακές βόμβες στην οικονομία, προειδοποιεί ο Χρ. Σταϊκούρας
Tα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα στην οικονομία, τόνισε ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2016.
«Στο σκέλος των εσόδων, αυτά είναι αυξημένα εξαιτίας της υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μετά την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων ύψους 5 δισ. ευρώ την περίοδο 2015 - 2016. Και σε αυτά, ήρθαν να προστεθούν άλλα 2,5 δισ. ευρώ φορολογικά μέτρα το 2017», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.
Με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και να διογκώνονται “ωρολογιακές βόμβες” στην οικονομία, οι οποίες και δεν αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό. Όπως είναι η διεύρυνση της “μαύρης τρύπας” στα ασφαλιστικά ταμεία, η διόγκωση των “κόκκινων δανείων”, η επιβάρυνση της ρευστότητας φορέων του Δημοσίου, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ιδιωτικού τομέα. Ενδεικτικά, οι τελευταίες ξεπερνούν πλέον το 50% του Α.Ε.Π., αυξημένες κατά 11 δισ. ευρώ μέσα στο 2016.
Στο σκέλος των δαπανών, η εσωτερική στάση πληρωμών συνεχίζεται.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είναι αυξημένες κατά 46% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2014, στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία. Ενώ, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται υστέρηση έναντι των στόχων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κατά περίπου 500.000.000 ευρώ.
Μάλιστα, αυτές διαμορφώθηκαν το 2016 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012. Δαπάνες που έχουν υψηλό συντελεστή βαρύτητας στην ανάκαμψη της οικονομίας. Συνεπώς, η αλλαγή οικονομικής πολιτικής καθίσταται επιβεβλημένη.
Με ένα ορθολογικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, που θα στηρίζεται στη σταδιακή μείωση της φορολόγησης των πολιτών. Και με την εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, την εντατικοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
Αυτά, όμως, προϋποθέτουν πολιτική αλλαγή, ώστε να σπάσει το καταστροφικό καθοδικό σπιράλ που οδηγεί όλο και βαθύτερα στο οικονομικό τέλμα και την κοινωνική μιζέρια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης