Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kaplan (Fed): Μη βιώσιμο το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ - Ο Trump πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός

Kaplan (Fed): Μη βιώσιμο το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ - Ο Trump πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός
Όσο ο αμερικανικός πληθωρισμός ενισχύεται, τόσο θα αυξάνονται τα επιτόκια της Fed και άλλο τόσο θα αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησης του κολοσσιαίου αμερικανικού χρέους
Θετικά αποτίμησε σήμερα Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017 τις εξαγγελθείσες οικονομικές πρωτοβουλίες του επερχόμενου (μεθαύριο) νέου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump για δομικές μεταρρυθμίσεις στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τραπέζης των ΗΠΑ, Robert Kaplan.
Μιλώντας σε ακαδημαϊκή εκδήλωση, ο Kaplan χαρακτήρισε την πρόθεση του Trump να μειώσει τον εταιρικό φόρο και να περιορίσει το αυστηρό εποπτικό πλαίσιο κάποιων οικονομικών τομέων ως «υγιή πράγματα», επισημαίνοντας όμως παράλληλα, ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως οι νέες πολιτικές δεν θα επιβαρύνουν το εξαιρετικά υψηλό δημόσιο χρέος των ΗΠΑ.
Ο Kaplan υπενθύμισε, ότι «Στο μεγαλύτερο μέρος των ζωών μας... αυτή η χώρα [ΗΠΑ] και οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες είχαν καταφέρει να τονώνουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ είτε μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων είτε μέσω αύξησης δημοσίων δαπανών ή και άλλων δημοσιονομικών πολιτικών».
Όπως είπε ο ίδιος, τώρα με δημόσιο χρέος στο επίπεδο περίπου του 76% του ΑΕΠ των ΗΠΑ και μάλιστα με αυξητική τάση και εν μέσω συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού, «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματά μας με μεγάλη σοφία επειδή κατά την άποψή μου μάλλον ήδη το επίπεδο δημοσίου χρέους σε αυτή τη χώρα [ΗΠΑ] είναι μη βιώσιμο... Όταν σκεφτόμαστε για νέες πολιτικές, πρέπει να το διατηρούμε αυτό στο μυαλό μας».
Ολοένα και περισσότερο, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Federal Reserve προειδοποιούν, ότι αν ο Trump προχωρήσει σε υπερβολική δημοσιονομική τόνωση στη δεδομένη φάση ανάκαμψης των ΗΠΑ, αυτό θα μπορούσε μέχρι και να βλάψει την αμερικανική οικονομία, καθώς θα ανάγκαζε την Fed να αυξήσει επιθετικά τα παρεμβατικά επιτόκιά της, ενδεχομένως οδηγώντας σε ύφεση τις ΗΠΑ.
Ο Kaplan προέβλεψε οικονομική ανάπτυξη 2,3% στις ΗΠΑ το 2017 ακόμα και χωρίς τις οικονομικές πρωτοβουλίες του Trump, αλλά και τη συνέχιση της υποχώρησης της ανεργίας και τη σταδιακή επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2% (=σταθερότητα τιμών) που υπηρετεί η Fed.
Βεβαίως, ο Kaplan υπενθύμισε, ότι όσο ο πληθωρισμός ενισχύεται, τόσο θα αυξάνονται τα επιτόκια της Fed και άλλο τόσο θα αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησης του κολοσσιαίου αμερικανικού χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης