Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Οι φόβοι για το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης - Σύσταση «long» στο ευρώ

UBS:  Οι φόβοι για το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης - Σύσταση «long» στο ευρώ
Αναλυτής της UBS αναμένει πως το ευρώ θα ενισχυθεί στο 1,20 δολ. σε 12μηνη βάση
Παρά τους φόβους για το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης -που σε συνδυασμό με ένα ισχυρό δολάριο μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό πλήγμα για το ευρώ- η UBS δηλώνει ότι έφτασε η ώρα για «long» τοποθετήσεις στο ενιαίο νόμισμα.
Το ευρώ έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου στον απόηχο της νίκης του Donald Trump, υποχωρώντας στο 1,0339 δολ. τον Ιανουάριου του 2017 από τα επίπεδα του 1,11 δολ. στις αρχές Νοεμβρίου.
Μάλιστα, ο Tan Teck Leng της UBS δήλωσε στο CNBC, ότι αναμένει πως το ευρώ θα ενισχυθεί στο 1,20 δολ. σε 12μηνη βάση.
«Πιστεύω ότι υπάρχει μια κακή εκτίμηση για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διότι η αγορά ευτυχώς χρησιμοποιεί ακόμα το ευρώ ως βασικό νόμισμα για τις συναλλαγές, διότι ο Draghi είναι εξαιρετικά dovish» δήλωσε ο Tan.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις περάσουν οι γαλλικές εκλογές τον Μάιο, ο Draghi θα μπορεί να είναι πιο hawkish.
«Έως τα μέσα του 2017, μόλις η μεσοπρόθεσμη προσδοκία για τον πληθωρισμό αγγίξει το στόχο του 2%, περιμένουμε μια ισχυρή ένδειξη ότι ο Draghi θα μπορεί να μειώσει το πρόγραμμα (σσ. QE) πολύ περισσότερο» είπε.
Επίσης πρόσθεσε ότι ο πολιτικός κίνδυνος για τις επερχόμενες εκλογές σε ευρωπαϊκές χώρες προσέφερε στους επενδυτές ένα «αξιοπρεπές discount» για το ευρώ.
«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα πολιτικό premium για το ευρώ και στην πραγματικότητα δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μεγάλο ατύχημα σε αυτές τις εξελίξεις» επεσήμανε.

Το πολιτικό ημερολόγιο

Πάντως, το πολιτικό ημερολόγιο του 2017 είναι ιδιαίτερα… φορτωμένο.
Στις 15 Μαρτίου θα διεξαχθούν γενικές εκλογές στην Ολλανδία, η Γαλλία ψηφίζει για τον επόμενο πρόεδρο τον Μάιο ενώ μετά το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν κι οι εκλογές στη Γερμανία.
Επίσης αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι, εκλογές αναμένεται να πραγματοποιηθούν και στην Ιταλία.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίσει δύο ακανθώδη ζητήματα: το Brexit αλλά και ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους όρους τους προγράμματος διάσωσης.
Ωστόσο, ο Tan πρόσθεσε ακόμα ένα παράγοντα που θα επηρεάσει το ευρώ: η άνοδος του δολαρίου λόγω των προσδοκιών για τη διακυβέρνηση του Trump.
«Αρχικά, οι αγορές αγόραζαν δολάριο βασιζόμενες στις προσδοκίες για τη δημοσιονομική τόνωση που θα προσφέρει ο Trump και ήταν short σε άλλα νομίσματα, όπως το ευρώ» είπε.
Τώρα, όμως η κατάσταση έχει αλλάξει, καθώς -σύμφωνα με τον ίδιο- οι προσδοκίες για τη διακυβέρνηση Trump έχουν περιοριστεί, ενώ η δημοσιονομική τόνωση δεν αναμένεται να υλοποιηθεί πριν το 2018.
Αυτό σημαίνει ότι οι προσδοκίες ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές φέτος θα μπορούσαν να είναι υπερβολικές.
Επισημαίνεται ότι η UBS αναμένει μόνο δυο αυξήσεις για το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης