Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αρνητικός ο αντίκτυπος για την Ελλάδα από τις σοβαρές διαφωνίες ΔΝΤ και ΕΕ

Moody's: Αρνητικός ο αντίκτυπος για την Ελλάδα από τις σοβαρές διαφωνίες ΔΝΤ και ΕΕ
«Η χώρα δε θα χρεοκοπήσει τελικά, καθώς αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των πιστωτών» 
Αρνητικά αποτιμά για την Ελλάδα τις διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών ο οίκος αξιολόγησης Moody's, καθώς «αυξάνει την πιθανότητα ενός ή περισσότερων δυσμενών αποτελεσμάτων» για τη χώρα μας.
Η Moody's επισημαίνει, μέσω έκθεσής της, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ως εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι πιστωτές διαμηνύουν πως αυτό δεν αποτελεί το βασικό πρόβλημα της χώρας.
«Ο προσδιορισμός ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο σηματοδοτεί τη μη συμμετοχή του Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα», υπενθυμίζει ο οίκος, τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο η χρηματοδότηση του προγράμματος διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ ανατίθεται στον ESM.
«Οι Ευρωπαίοι είναι πιο απαισιόδοξοι για την Ελλάδα.
(Η μη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ.) Αυτό θα αναγκάσει την Ελλάδα να διατηρήσει τα πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τα επόμενα χρόνια, και όχι 1,5% που προτείνει το Ταμείο.
Ως αποτέλεσμα, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει περισσότερα μέτρα, από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, για να ολοκληρώσει τη β' αξιολόγηση., συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου», σημειώνει η Moody's, εκτιμώντας μάλιστα ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα εφαρμόσει ότι της ζητηθεί.
«Αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο προώρων εκλογών, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν στην εξουσία μία νέα, πιο μεταρρυθμιστή και συντηρητική κυβέρνηση», επισημαίνει.
Επίσης, σύμφωνα με τον οίκο, ένας έτερος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι η αθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων το αμέσως επόμενο διάστημα, λόγων της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Ενδεικτικά, πρέπει τον ερχόμενο Ιούλιο να καταβληθούν 2,3 δισ. ευρώ σε ομόλογα ιδιωτών και 3,9 δισ. στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Ωστόσο, η χώρα δε θα χρεοκοπήσει τελικά, καθώς αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των πιστωτών.
Αντ 'αυτού, είναι πιο πιθανό να βρεθεί ένας πολιτικός συμβιβασμός, επιτρέποντας έτσι την παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης προς την ελληνική κυβέρνηση, όπως έγινε και το 2015», διευκρινίζει.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης