Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Κοινό μέτωπο των δανειστών της Ελλάδας για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο

WSJ: Κοινό μέτωπο των δανειστών της Ελλάδας για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο
Η πρόταση των δανειστών περιλαμβάνει μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων και μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας
Στο κοινό μέτωπο των δανειστών κατά της Ελλάδας αναφέρεται η Wall Street Journal, με αφορμή τη συμφωνία των Θεσμών που θα παρουσιαστεί στη σημερινή (10/2/2017) συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η Αθήνα έχει εγκλωβιστεί μεταξύ των αιτημάτων του ΔΝΤ για περισσότερη λιτότητα και την άρνηση της Γερμανίας να συζητήσει μεγαλύτερη μείωση του χρέους.
Το Ταμείο δεν συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά οι Ευρωπαίοι δανειστές επιμένουν ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει ως δανειστής.
«Το ΔΝΤ, με την υποστήριξη της Γερμανίας, πιέζει την Αθήνα να συμφωνήσει σε περισσότερους φόρους και σε μείωση των κοινωνικών παροχών προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Την Παρασκευή (σσ. 10/2/2017), κατά τη συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο, οι δανειστές θα υιοθετήσουν κοινή στάση.
Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν η Ελλάδα θα συμφωνήσει με την πρόταση» αναφέρει η WSJ.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η πρόταση θα περιλαμβάνει περισσότερη λιτότητα με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλ. τη μείωση του αφορολόγητου, τη μείωση των συντάξεων και τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποδεχθεί την πρόταση, οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα ώστε να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες, πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 20 Φεβρουαρίου 2017.
«Σύμφωνα με αρκετούς Έλληνες αξιωματούχους, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν διατεθειμένη να κάνει φορολογικές παραχωρήσεις για μετά το 2018, σε περίπτωση που δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Αλλά οι Έλληνες θέλουν μια ''συνολική συμφωνία'' που θα περιλαμβάνει μια σαφέστερη περιγραφή της δημοσιονομικής πορείας της χώρας, αρκετό ώστε να ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει επισημάνει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να περιληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μόνο εάν η τρέχουσα αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ολοκληρωθεί και μια συμφωνία για την αναδιάρθρωση των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα απομακρύνει τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του υψηλού χρέους της χώρας.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, «μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει επιμείνει σε μια αλληλουχία δύο σταδίων, στα οποία η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει για περισσότερο λιτότητα πριν το Βερολίνο συζητήσει με το ΔΝΤ την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης