Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο Α. Βγενόπουλος ρισκάρει πολλά με την Marfin Popular Bank αλλά με τις τακτικές που έχει ακολουθήσει έχει πιθανότητες να πετύχει τον στόχο του….

  Ο Α. Βγενόπουλος ρισκάρει πολλά με την Marfin Popular Bank αλλά με τις τακτικές που έχει ακολουθήσει έχει πιθανότητες να πετύχει τον στόχο του….
Γιατί το τελευταίο διάστημα ο Α. Βγενόπουλος, η Marfin Popular Bank και η MIG έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Πολλοί αναγνώστες του site μας ζήτησαν να εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει;
Όλα ξεκίνησαν από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και του Ορφανίδη του κεντρικού τραπεζίτη που δεν συμπαθεί ή καλύτερα εχθρεύεται  τον Α. Βγενόπουλο και την κυβέρνηση της Κύπρου οι οποίοι συντάσσουν νόμο για την κεφαλαιακή ενίσχυση των Κυπριακών τραπεζών, δημιουργούν ένα μηχανισμό στήριξης των τραπεζών.

Ο Α. Βγενόπουλος ο επικεφαλής του ομίλου Marfin στρατηγικά προετοιμάζεται για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας Marfin Popular και της MIG.
Όμως αναγνωρίζοντας την τρέχουσα ζοφερή πραγματικότητα στην Ελλάδα έθεσε στην Κύπρο μια βάση διαπραγμάτευσης.
Όλες οι τράπεζες να ενισχυθούν κεφαλαιακά αλλά το κράτος να συμμετάσχει ως εγγυητής ανάδοχος και ταυτόχρονα το κράτος μέσω του Ταμείου που θα συσταθεί να καλύψει όλα τα αδιάθετα των αυξήσεων στις ίδιες τιμές.
Η πρόταση αυτή που είναι ρεαλιστική δεν έχει αντιμετωπιστεί αρνητικά ή θετικά ακόμη αξιολογείται.
Ταυτόχρονα αποχώρησε από το management διατηρώντας την ιδιότητα του μετόχου με στόχο να διαπραγματευτεί καλύτερα το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει από εδώ και πέρα το τραπεζικό σύστημα.
Παράλληλα με την συμφωνία MIG με το Αμπού Ντάμπι ADM που απέκτησε το 3% της MIG πέρασε και ένα σαφές μήνυμα. Έχει την δυνατότητα να προχωρήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου και στην τράπεζα και στην MIG και ταυτόχρονα έχει και στρατηγικούς επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τις κεφαλαιακές ενισχύσεις.
Το ρίσκο που λαμβάνει ο Α. Βγενόπουλος είναι να σκληρύνει την στάση της η εχθρική προς την Marfin Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η Marfin να κρατικοποιηθεί.
Αν συμβεί αυτό το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επειδή χρηματοδότησε την Marfin μέσω του ELA προσπάθησε ή προσπαθεί να κρατικοποιήσει την Marfin αλλά προφανώς οι μέτοχοι δεν είναι διατεθειμένοι να οδηγηθούν σε αυτή την λύση.
Ωστόσο αυτό που αποδεικνύεται στην Κύπρο είναι ότι μεταξύ των τραπεζών δεν υπάρχει σύμπλευση.
Είναι παράδοξο αλλά η Κεντρική εποπτική αρχή η Κεντρική Τράπεζα λειτουργεί μονομερώς ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν κατανοήσει ότι αν μια κυπριακή τράπεζα πέσει τότε ένα είναι βέβαιο ότι θα παρασύρει και τις άλλες και μαζί και την χώρα.
Ο Βγενόπουλος με την πρόταση του δεν ζήτησε χάρες… ζήτησε καθαρούς όρους στο όχι και τόσο καθαρό κυπριακό παιχνίδι.
Αν η πρόταση του περάσει θα ωφεληθούν όλοι γιατί οι βασικοί μέτοχοι θα χρηματοδοτήσουν την κεφαλαιακή ενίσχυση, οι άλλες τράπεζες που θα γνωρίζουν ότι ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, η Κεντρική Τράπεζα η οποία θέλει να έχει υγιείς και κεφαλαιακά θωρακισμένες τράπεζες και βεβαίως το Κυπριακό κράτος το οποίο θέλει ισχυρό τραπεζικό σύστημα.
Η πρόταση Βγενόπουλου είναι πρόταση κοινής λογικής και επειδή η Κυπριακή εξουσία αλλά και το οικονομικό σύστημα διαθέτει κοινή λογική είναι πολύ πιθανό να υιοθετηθεί.

Οι κεφαλαιακές ενισχύσεις

Σε μπαράζ κεφαλαιακών ενισχύσεων προχωράει ο όμιλος Marfin με βασικό στόχο να ισχυροποιηθεί σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, το τραπεζικό σύστημα αλλά την λειτουργία των επιχειρήσεων.
Αν και ακόμη δεν είναι σαφές πόσες θα είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Marfin Popular bank – θα εξαρτηθεί από το haircut 50% καθώς και από τις αποφάσεις της Κυπριακής κυβέρνησης – ωστόσο εκτιμάται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Marfin θα κινηθούν μεταξύ  800 εκατ με 1,2 δις ευρώ.
Με τα κεφάλαια αυτά η Marfin Popular εναρμονίζεται πλήρως με τις επιταγές της EBA, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και υπερκαλύπτει τις ζημίες από το haircut στα ομόλογα.
Όσον αφορά την MIG η στρατηγική συνεργασία που πέτυχαν με τον Όμιλο εταιρειών ABU DHABI MAR/PRIVINVEST GROUP (“ADM”)  δημιουργεί νέα δεδομένα αποκτώντας το 3% της τράπεζας.
Η MIG θα προχωρήσει σε έκδοση ομολογιακού 408 εκατ ευρώ και ανανέωσης παλαιότερων εκδόσεων 250 εκατ ευρώ, ώστε μέσα από αυτή την διαδικασία να τοποθετηθούν οι Άραβες.
Η στρατηγική συνεργασία της MIG με το ADM από το Αμπού Ντάμπι έχει τριπλό στόχο
1)Αποδεικνύει ότι η MIG μπορεί να προσελκύει  ισχυρούς επενδυτές στο μετοχικό της κεφάλαιο.
2)Οι Άραβες είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στην Ελλάδα σημαντικά κεφάλαια υπό τον όρο ότι θα ξεκαθαρίσει η οικονομική κατάσταση στην χώρα.
3)Η κίνηση της MIG αποδεικνύει ότι οι βασικοί μέτοχοι είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν την Marfin Popular Bank κεφαλαιακά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης