Τελευταία Νέα
Διεθνή

La Repubblica για το «Όχι» στην Gucci: Η αξιοπρέπεια και η Ιστορία της Ελλάδας δεν πωλούνται

La Repubblica για το «Όχι» στην Gucci: Η αξιοπρέπεια και η Ιστορία της Ελλάδας δεν πωλούνται
«Η απάντηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ήταν κατηγορηματική»
Η αξιοπρέπεια και η Ιστορία της Ελλάδας δεν πωλούνται, σχολιάζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «La Repubblica», με αφορμή το βροντερό «Όχι» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στη Gucci.
«Η απάντηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ήταν κατηγορηματική, "η αξία και ο χαρακτήρας της Ακρόπολης δεν είναι συμβατά με ένα γεγονός αυτού του είδους".
Τέλος.
"Δεν χρειαζόμαστε διαφήμιση", επέμεινε ο Δημήτρης Παντερμαλής, διευθυντής του θαυμάσιου μουσείου όπου φιλοξενούνται τα ευρήματα από το αέτωμα του Παρθενώνα και οι Καρυάτιδες.
Ο συμβολισμός του μνημείου θα μειωθεί με το να χρησιμοποιηθεί μόνον ως "φόντο" για μία επίδειξη μόδας.
Φτωχοί, δηλαδή, αλλά όχι τόσο, ώστε να πουλήσουν την ψυχή της χώρας.
Ο οίκος Gucci έθεσε το αίτημά του, θυμίζοντας ότι το 1951 οι κίονες και τα μάρμαρα του Παρθενώνα είχαν μετατραπεί σε σκηνή για επίδειξη μόδας του Christian Dior. Ήταν άλλες εποχές, όμως.
Τώρα η επιτροπή, αμετακίνητη, είπε όχι», αναφέρει μεταξύ άλλων η ιταλική εφημερίδα.
Θυμίζουμε πως χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απάντησε, ομόφωνα, αρνητικά απέναντι στο αίτημα του πολυτελούς οίκου Gucci, που ζήτησε να πραγματοποιήσει επίδειξη μόδας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.
«Ο ιδιαίτερος πολιτιστικός χαρακτήρας των μνημείων της Ακρόπολης δεν συνάδει με τη συγκεκριμένη εκδήλωση, καθώς πρόκειται για μοναδικά μνημεία και σύμβολα παγκόσμιας κληρονομιάς, μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco», αναφέρεται στη σχετική αιτιολόγηση των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η οποία θα καθαρογραφεί την Τετάρτη.
Σημειώνεται πως στη συνεδρίαση του ΚΑΣ παρέστησαν και εκπρόσωποι της εταιρείας Gucci, οι οποίοι ανέπτυξαν επί μακρόν τα επιχειρήματά τους.
«Η απόφαση είναι σωστή και σαφής και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ.
«Ο Παρθενώνας είναι ένα σπουδαίο μνημείο, αλλά και παγκόσμιο σύμβολο της δημοκρατίας και της ελευθερίας, που εμείς οι Έλληνες έχουμε χρέος να προστατεύουμε και να διατηρούμε το κύρος του, ιδιαιτέρως όταν παραμένει αδιάκοπη η προσπάθεια μας για αποκατάσταση και επανένωση των γλυπτών», τόνισε η υπουργός.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης