Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φάμελλος: Εάν ήταν ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός θα υλοποιούσε τα μέτρα πριν τα φανταστεί το ΔΝΤ

Φάμελλος: Εάν ήταν ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός θα υλοποιούσε τα μέτρα πριν τα φανταστεί το ΔΝΤ
Στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας «χρειάζεται μια πολιτική συμφωνία, ότι κανείς δεν θα βάλει νέα ζητήματα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Σ. Φάμελλος
«Εάν ήταν ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός θα υλοποιούσε τα μέτρα πριν τα φανταστεί το ΔΝΤ», δήλωσε στην τηλεόραση της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ως καλεσμένος της εκπομπής "Πρωινή Ανάγνωση", σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα.
«Γίνονται προσπάθειες από διάφορους κύκλους, εντός και εκτός Ελλάδας να δημιουργηθεί πίεση στην κυβέρνηση και ασφυξία στην οικονομία και στους πολίτες, με στόχο να οδηγηθεί η κυβέρνηση σε αποφάσεις που η ίδια έχει απορρίψει», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως αυτή η εικόνα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση της χώρας, η οποία είναι δημοσιονομικά σταθερή, έχει έσοδα και για πρώτη φορά σταθερούς, θετικούς, αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι ζητούνται εκ των υστέρων μέτρα στη χώρα που δεν υπήρχαν στη συμφωνία και με ένα περίεργο τρόπο, «ο κ. Μητσοτάκης προστρέχει μονίμως να υποστηρίξει τις διαθέσεις του ΔΝΤ.
Εάν ήταν πρωθυπουργός θα υλοποιούσε μέτρα, πριν καν τα φανταστεί το ίδιο το ΔΝΤ.
Όμως, οι πολίτες δεν νομίζω ότι επιβραβεύουν την περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων και την περαιτέρω αύξηση των φόρων».
Όπως ανέφερε, είναι σημαντικό να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και οι κανόνες στην Ευρώπη και η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης να γίνεται με βάση τα συμφέροντα της Ελλάδας και της ενωμένης Ευρώπης και όχι στη βάση κομματικών κριτηρίων και εκλογικών συμφερόντων.
Διότι, «είναι εμφανές ότι κάποιοι δεν θέλουν να υπάρξει ένα άλλο μείγμα πολιτικής στην Ευρώπη, δεν θέλουν να αποδείξει η Ελλάδα ότι, σε συνεργασία με τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου και με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες, μπορεί να διαφανεί μια άλλη προοπτική, με προοδευτική κατεύθυνση», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος και ανέφερε πως στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας «χρειάζεται μια πολιτική συμφωνία, ότι κανείς δεν θα βάλει νέα ζητήματα και νέα μέτρα από το παράθυρο, πέραν της συμφωνίας».
Στη συζήτηση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα ο Αν. ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι η επένδυση στο Ελληνικό δεν έχει κολλήσει και δεν υπάρχει καθυστέρηση εκ μέρους της Πολιτείας.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) ολοκληρώνεται από την πλειοδότρια εταιρεία και μετά θα εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
 «Είναι απορίας άξιο πώς Βουλευτές της Αντιπολίτευσης που έχουν υπάρξει και Υπουργοί, αναφέρονται -ακόμα και με ερώτηση στη Βουλή- σε καθυστέρηση, όταν γνωρίζουν ότι πρώτα υποβάλλεται η ΜΠΕ και μετά εγκρίνεται από το ΥΠΕΝ».
Σημείωσε δε, ότι η τροποποίηση της σύμβασης του Ελληνικού από αυτή την κυβέρνηση ενίσχυσε τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του έργου και το δημόσιο όφελος, (ενίσχυση του πράσινου και διαχείρισης της ανακύκλωσης, πρόσβαση στην παραλία, δημόσιες και κοινόχρηστες υποδομές σε χρονική προτεραιότητα, κλπ). Παράλληλα, για εκκρεμότητες που υπήρχαν, σχετικά με τα δασικό αποχαρακτηρισμό της περιοχής, αποφάνθηκε σε σύντομο χρόνο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή από το ΥΠΕΝ και έχει αποσταλεί στις Αρμόδιες Υπηρεσίες και το Δασαρχείο για τις δικές τους ενέργειες.
Επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων (ΗΜΑ), ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε πως συμβάλλει στην αποκατάσταση της νομιμότητας και στον τομέα των αποβλήτων, αφού το περιβαλλοντικό έγκλημα, δηλαδή η παράνομη διάθεση αποβλήτων και η ρύπανση συνδέονται με το οικονομικό έγκλημα και τη φοροδιαφυγή.
Επιπλέον, στα απόβλητα υπάρχουν ωφέλιμες ύλες που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στη δημιουργία μια νέας αγοράς για νέους επιστήμονες και νέους επιχειρηματίες και, βέβαια, ενισχύει τη λεγόμενη κυκλική οικονομία.
Η χώρα μας υποφέρει από σπατάλη πόρων και θα πρέπει να μειώσουμε την απόρριψη και να ενισχύσουμε την επαναχρησιμοποίηση τόσο στα σπίτια μας, όσο και στην εθνική μας οικονομία".
Ακόμη, χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την κύρωση της Συμφωνίας για το Πάρκο Πρεσπών, διότι στην περιοχή των Βαλκανίων θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά τετραμερής συμφωνία, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, μίας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, όπως είναι η Ελλάδα, και δύο χωρών που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μια συμφωνία που θα εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τη φύση, το νερό, το έδαφος και τη βιοποικιλότητα.
Τέλος, για τους δασικούς χάρτες ανέφερε ότι έχουν εξαιρεθεί από την ανάρτηση οι οικισμοί και οι οικιστικές πυκνώσεις, ενώ επανέλαβε για ακόμα μία φορά την υποχρέωση των Δήμων να παράσχουν τα οικιστικά περιγράμματα.
Για τις καθυστερήσεις δε της Πολιτείας στην άρση αναδασώσεων σε νόμιμες αγροτικές εκτάσεις και χαρακτηρισμούς περιοχών με καλλιεργήσιμες γαίες, θα υπάρξει άμεση αντιμετώπιση και ρυθμίσεις για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των αγροτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης