Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για επιτάχυνση των απελάσεων

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για επιτάχυνση των απελάσεων
Η Γερμανία θέλει να αυξήσει από τέσσερις σε 10 ημέρες τη διάρκεια κράτησης μεταναστών που η αίτησή τους έχει απορριφθεί από την αστυνομία επειδή θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνοι
Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα 22 Φεβρουαρίου 2017 το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των απελάσεων, σε όσους δεν δικαιούνται άσυλο.
Σημειώνεται ότι τα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν από το κοινοβούλιο, είχαν συμφωνηθεί επί της αρχής πριν από δύο εβδομάδες από τα περιφερειακά κρατίδια της χώρας, τα οποία έχουν την ευθύνη για τις απελάσεις και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Το κείμενο προβλέπει την επιτάχυνση και διευκόλυνση των επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο που η αίτησή τους έχει απορριφθεί, όπως ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης με φορτηγό, τον Δεκέμβριο 2016 στο Βερολίνο.
Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση του Τυνήσιου τρομοκράτη, η αίτηση του οποίου είχε απορριφθεί, δεν μπορούσε να γίνει απέλαση, λόγω έλλειψης συνεργασίας των τυνησιακών αρχών.
Επίσης, η Γερμανία θέλει να αυξήσει από τέσσερις σε 10 ημέρες τη διάρκεια κράτησης μεταναστών που η αίτησή τους έχει απορριφθεί από την αστυνομία επειδή θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνοι, εν αναμονή της επαναπροώθησής τους.
Οι αιτούντες άσυλο οι οποίοι λένε ψέματα για την ταυτότητά τους ή παραβιάζουν τον νόμο διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν πιο αυστηρές ποινές, όπως η υποχρέωση να φέρουν βραχιόλι ηλεκτρονικής επιτήρησης.
Το πρωτοφανές του νομοσχεδίου είναι ωστόσο η διάταξη περί νόμιμης παρακολούθησης των κινητών τηλεφώνων προσφύγων και μεταναστών αιτούντων άσυλο, στις περιπτώσεις εκείνες που εγείρονται αμφιβολίες για την ταυτότητα ή την εθνικότητά τους.
Οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες (BAMF) θα αποκτήσουν την νόμιμη άδεια να πραγματοποιούν ελέγχους σε κινητά τηλέφωνα, σε ταμπλέτες και φορητούς υπολογιστές των αιτούντων άσυλο.
Οι αξιωματούχοι της BAMF έχουν τονίσει ότι πολλοί από τους πρόσφυγες παρουσιάζουν πλαστά έγγραφα με την ελπίδα να εγκριθεί η αίτηση τους για χορήγηση ασύλου, ενώ πολλοί δεν διαθέτουν κανένα έγγραφο.
Τα παραπάνω αποτελούν μία πλήρη στροφή σε σχέση με τη μέχρι πρότινος στρατηγική που εφάρμοζε το Βερολίνο επί του ζητήματος, καθώς οι δημοσκοπικές απώλειες των Χριστιανοδημοκρατών οφείλονται εν μέρει και στη μεταναστευτική πολιτική.
Ενδεικτικά, από το 2015 η Γερμανία έχει δώσει άσυλο σε περίπου 850.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ωστόσο, η κοινή γνώμη εναντιώθηκε μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη χώρα, με πρόσφατο, όπως προαναφέρθηκε, στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με 12 νεκρούς και 50 τραυματίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης