Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πως θα πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές οι απασχολούμενοι με παράλληλη ασφάλιση

Πως θα πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές οι απασχολούμενοι με παράλληλη ασφάλιση
Για όσους είναι παραλλήλως ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ το συνολικό εισόδημα του 2015 θα διαιρείται δια δυο και οι εκπτώσεις που αναλογούν στις εισφορές ΕΤΑΑ θα υπολογίζονται στο μισό εισόδημα
Λίγες μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την καταβολή των εισφορών του Ιανουαρίου 2017, το υπουργείο Εργασίας δεν έχει εκδώσει ακόμα την εγκύκλιο για την παράλληλη ασφάλιση που αφορά περίπου 300.000 εργαζόμενους.
Η εγκύκλιος που αναμένεται ακόμα και σήμερα θα διευκρινίζει τα εξής πως θα πληρώσουν εισφορές τρεις βασικές κατηγορίες ασφαλισμένων:

-Μισθωτοί (ΙΚΑ) που διατηρούν ταυτόχρονα ελεύθερο επάγγελμα (ΟΑΕΕ) ή αυτοαπασχόληση (ΕΤΑΑ):
Ως μισθωτοί θα πληρώνουν εισφορές με το προισχύον καθεστώς επί του μισθού που έχουν φέτος.
Η πρώτη κατηγορία (ΟΑΕΕ) θα πληρώσουν το 26,95% στο ακριβές καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2015 (συμψηφισμός όταν εκκαθαριστεί το 2016).
Η δεύτερη κατηγορία (ΕΤΑΑ) θα πληρώσουν: 26,95% για σύνταξη- υγεία, 33,95% αν έχουν και επικούρηση, 37,95% αν έχουν και εφάπαξ.
Στις εισφορές που αντιστοιχούν στο ΕΤΑΑ εφαρμόζονται οι εκπτώσεις 5%-50% για εισοδήματα από 7.033 – 58.000 ευρώ.
Για τον υπολογισμό του κατώτατου (586 ευρώ) ή του ανώτατου (5.860 ευρώ) πλαφόν προστίθενται οι δυο πηγές εισοδήματος, με προτεραιότητα στο μισθό.

-Αυτοαπασχολούμενοι (ΕΤΑΑ) που διατηρούν και ελεύθερο επάγγελμα (ΟΑΕΕ) : Επειδή η ΑΑΔΕ δεν διαχωρίζει τις δυο πηγές εισοδήματος με διαφορετικό κωδικό – κάτι που θα γίνει στις νέες φορολογικές δηλώσεις – το συνολικό καθαρό εισόδημα του 2015 διαιρείται δια δυο.
Το μισό εισφοροδοτείται με 26,95% χωρίς εκπτώσεις και το άλλο μισό με τα ποσοστά του ΕΤΑΑ και με εκπτώσεις 5%-50%.
Για τον υπολογισμό του κατώτατου (586 ευρώ) ή του ανώτατου (5.860 ευρώ) πλαφόν προστίθενται οι δυο πηγές εισοδήματος, με προτεραιότητα στη μεγαλύτερη.

-Ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) ή αυτοαπασχολούμενοι (ΕΤΑΑ) που έχουν παράλληλα αγροτική δραστηριότητα:
Τα έσοδα από αγροτική δραστηριότητα έχουν ξεχωριστό κωδικό στην ΑΑΔΕ.
Όσοι δεν πλήρωναν εισφορές ΟΓΑ επειδή ασφαλίζονταν με άλλη ιδιότητα (π.χ. ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ) αλλά έχουν δηλωμένα έσοδα από αγροτική δραστηριότητα, αναμένεται να πληρώσουν 21,2% του αγροτικού εισοδήματος του 2015 (συμψηφισμός όταν εκκαθαριστεί το 2016) και 26,95% του καθαρού εισοδήματος από ελεύθερο επάγγελμα (ΟΑΕΕ) ή τα ποσοστά ΕΤΑΑ με τις εκπτώσεις 5%-50% για εισόδημα γιατρού, φαρμακοποιού, δικηγόρου, μηχανικού, συμβολαιογράφου.

Για όσους είναι παραλλήλως ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ το συνολικό εισόδημα του 2015 θα διαιρείται δια δυο και οι εκπτώσεις που αναλογούν στις εισφορές ΕΤΑΑ θα υπολογίζονται στο μισό εισόδημα.
Όσοι έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα αλλά δεν ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ επειδή ήταν ασφαλισμένοι αλλού (π.χ. ΟΑΕΕ) αναμένεται να πληρώσουν εισφορές και για το αγροτικό εισόδημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης