Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Η παγκόσμια οικονομία θα διατηρήσει την αναπτυξιακή της ορμή, με κάποια αβεβαιότητα λόγω Trump

Moody's: Η παγκόσμια οικονομία θα διατηρήσει την αναπτυξιακή της ορμή, με κάποια αβεβαιότητα λόγω Trump
Ενώ η «δημοσιονομική χαλάρωση» του Trump μπορεί να ενδυναμώσει την αμερικανική ανάπτυξη, η θετική αυτή επίδραση ενδέχεται να εξουδετερωθεί από την περιοριστική νομισματική πολιτική της Federal Reserve
Η μέτρια αναπτυξιακή ορμή των αναδυόμενων οικονομιών, σε συνδυασμό με μια ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες που έχει ενισχυθεί κοντά στο ανώτατο δυνητικό επίπεδό τους, θα βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί ταχύτερα το 2017, όπως εκτιμά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service σε ανάλυσή του που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017.
Ωστόσο, η θετική αναπτυξιακή προοπτική της διεθνούς οικονομίας θα επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από τη μεταβολή των πολιτικών που ακολουθούν οι ΗΠΑ σε ένα ευρύ πεδίο, λόγω των αμφιλεγόμενων επιλογών του νέου Αμερικάνου προέδρου, Donald Trump, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν στη μετανάστευση και στο εμπόριο.
Σύμφωνα με τον Moody's, η ανάπτυξη στις χώρες της ομάδος G20 - οι 20 πλουσιότερες χώρες του πλανήτη - αναμένεται να επιταχυνθεί συνολικά σε 3% το 2017 και το 2018, από (εκτίμηση για) 2,6% το 2016.
Το 2017 η ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες θα διαμορφωθεί σε 4,8%, ενώ στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα διαμορφωθεί σε 1,9%.
Όμως, όπως γράφει ο Moody's, δομικά αίτια περιορίζουν τη μακροπρόθεσμη τάση παγκόσμιας ανάπτυξης παρά την επάνοδο της παγκόσμιας ζητήσης, με αναπτυξιακά εμπόδια όπως η γήρανση του πληθυσμού, το υψηλό επίπεδο χρέους και ο μειωμένος ρυθμός παγκοσμιοποίησης.
Ο Moody's τώρα προβλέπει, ότι η οικονομία των ΗΠΑ πρόκειται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το 2017 και με 2,5% το 2018 - σε σύγκριση με την τελευταία εκτίμησή της για ανάπτυξη 2,2% και 2,1%, αντίστοιχα - ενώ μεσοπρόθεσμα η ανάπτυξη θα περιοριστεί σε 1,9%, εγγύτερα στο μακροπρόθεσμο επίπεδο αναπτυξιακής ισορροπίας της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.
Για τον διεθνή οίκο, ενώ η «δημοσιονομική χαλάρωση» του Trump μπορεί να ενδυναμώσει την αμερικανική ανάπτυξη, η θετική αυτή επίδραση ενδέχεται να εξουδετερωθεί από την περιοριστική νομισματική πολιτική μέσω αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve, στην προσπάθειά της να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό και το επίπεδο απασχόλησης.
Οι οικονομικές επιλογές του Trump στην επόμενη διετία θα επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας, του περιβάλλοντος και της γεωπολιτικής κατάστασης διεθνώς.
Μεταξύ άλλων όμως, θα επιβαρύνουν ιδιαίτερα την οικονομία του Μεξικό, η ανάπτυξη του οποίου τώρα προβλέπεται ότι θα επιβραδυνθεί σε 1,4% το 2017 και σε 2,0% το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης