Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Στο 20% - 30% οι πιθανότητες Grexit - Συμφωνία με δυσκολίες τον Ιούλιο - Κίνδυνος η εκλογή Le Pen - Sell στα ομόλογα

tags :
UBS: Στο 20% - 30% οι πιθανότητες Grexit - Συμφωνία με δυσκολίες τον Ιούλιο - Κίνδυνος η εκλογή Le Pen -  Sell στα ομόλογα
H πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση αυξάνεται ώστε να ολοκληρωθεί η β΄αξιολόγηση, καθώς την ίδια ώρα εντείνεται το πολιτικό ρίσκο στην Ευρώπη
Συμφωνία έως τον Ιούλιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της προβλέπουν οι αναλυτές της UBS, η οποία ωστόσο θα περάσει από σημαντικές δυσκολίες, όπως τονίζουν σε ανάλυσή τους με ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου 2017.
Η ελβετική τράπεζα στην ανάλυση 13σέλιδη ανάλυση με τίτλο «Δύσκολος ο δρόμος για την Ελλάδα», την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr, τοποθετεί το ρίσκο για έξοδο της Ελλάδας στο ευρώ στο 20-30% σε ορίζοντα 12 μηνών (χαμηλό/μεσαίο επίπεδο), δεδομένης της υποστήριξης των Ελλήνων προς το ευρώ με βάση το ευρωβαρόμετρο.
H πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση αυξάνεται ώστε να ολοκληρωθεί η β΄αξιολόγηση, καθώς την ίδια ώρα εντείνεται το πολιτικό ρίσκο στην Ευρώπη.
To Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος.
Οι μεγάλες αποπληρωμές χρέους που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούλιο σημαίνουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ρευστότητα προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία και την πιθανή έξοδο από την Ευρωζώνη.
Οι εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία περιπλέκουν την κατάσταση σε Ευρωζώνη, Ελλάδα και ΔΝΤ.
Η UBS εκτιμά ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τον Ιούλιο, ωστόσο σημειώνει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η συμφωνία την τελευταία στιγμή.
 Η ελβετική τράπεζα διατηρεί τη σύσταση sell για τα ελληνικά ομόλογα, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται το risk premium και τα για τα ομόλογα της περιφέρειας στην Ευρωζώνη.
Σε περίπτωση Grexit αναμένεται ανάλογη προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Κίνδυνος για την Ελλάδα αν εκλεγεί η Le Pen στη Γαλλία

Η UBS προειδοποιεί ότι η έκβαση των γαλλικών εκλογών αποτελεί κίνδυνο για την πορεία της ελληνικής αξιολόγησης, καθώς εάν οι σοσιαλιστές χάσουν τη διακυβέρνηση της χώρας, τότε θα χάσουν και ένα σημαντικό στήριγμα.
Σε περίπτωση μάλιστα που εκλεγεί η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Marine Le Pen, τότε το ελληνικό πρόγραμμα του ΕSM θα περιέλθει σε αδιέξοδο.
Πρόθεση της Le Pen είναι η έξοδος της Γαλλίας από το ευρώ.
Η Γαλλία αποτελεί τη χώρα με τη δεύτερη εμεγαλύτερη επιρροή ψήφου στον ESM, και μπορεί να μπλοκάρει τις αποφάσεις ακόμη και αν δεν εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.
Το ρίσκο θα αυξηθεί, καθώς το μπλόκο της Γαλλίας μπορεί να αποτελέσει μιας πρώτης τάξης δικαιολογία για Grexit.

Το πρόγραμμα αποπληρωμών χρέους από την Ελλάδα τους επόμενους μήνες




Η πορεία του ελληνικού ΑΕΠ σε σύγκριση με την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη



Παραμένει στα ύψη η ανεργία



Τα σενάρια


Τέσσερα είναι τα σενάρια που παρουσιάζει η UBS.
Το πρώτο σενάριο είναι και το πιθανότερο (40-50%) και προβλέπει συμφωνία Ελλάδας - δανειστών εν όψει των αποπληρωμών χρέους τον Ιούλιο, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τουλάχιστον με τον ρόλο τεχνικού συμβούλου.
Το δεύτερο σενάριο, με πιθανότητες υλοποίησης 20%, προβλέπει συμφωνία έως τον Ιούλιο, αλλά μόνο με τη συμμετοχή του ESM, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Το τρίτο σενάριο, με πιθανότητες μόλις 10%, αποτυχία συμφωνίας, πρόωρες εκλογές και παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ/.
Τέλος το τέταρτο σενάριο τοποθετεί τις πιθανότητες Grexit στο 20-30% σε ορίζοντα 12 μηνών.
Σε αυτή την περίπτωση οι δανειστές θα προχωρήσουν σε διαγραφή του ελληνικού χρέους.
Οι δανειστές δεν πρόκειται να διαγράψουν το ελληνικό χρέος όσο η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη, λόγω του τεράστιου πολιτικού κόστους.


Η πορεία των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες


Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις





H ακτινογραφία του ελληνικού χρέους


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης