Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταϊκούρας: Θετική η έλευση των θεσμών, αλλά αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, χρεοκοπούμε

Σταϊκούρας: Θετική η έλευση των θεσμών, αλλά αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, χρεοκοπούμε
Το σύρσιμο της αξιολόγησης είναι καταστροφικό για την χώρα υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ
Την θέση ότι η έλευση των θεσμών αποτελεί μια θετική εξέλιξη διατύπωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει, διότι σε διαφορετική περίπτωση οδηγούμαστε σε χρεοκοπία.
«Άλλο ένα Eurogroup πέρασε χωρίς συμφωνία επί της αξιολόγησης, χωρίς χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της, με πλήρη υποχώρηση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των δανειστών προκειμένου οι θεσμοί να επιστρέψουν, χωρίς τις αναγκαίες και ουσιαστικές αποφάσεις για το δημόσιο χρέος, και με την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να μετατίθεται για το μέλλον.
Συνεπώς, η εκκρεμότητα παραμένει.
Προφανώς η έλευση των θεσμών σε σύγκριση με το πλήρες αδιέξοδο αποτελεί θετική εξέλιξη.
Αλλά το «σύρσιμο» της αξιολόγησης είναι καταστροφικό για τη χώρα» τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Σταϊκούρας.
Κληθείς να τοποθετηθεί επί του μόνιμου αιτήματος της ΝΔ για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «η ΝΔ ζήτησε, εγκαίρως, να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση και με τον καλύτερο δυνατό για τα ελληνικά συμφέροντα τρόπο».
«Εδώ που φτάσαμε, η συμφωνία πρέπει να κλείσει, γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση οδηγούμαστε σε χρεοκοπία.
Την αποκλειστική όμως ευθύνη για την τύχη της αξιολόγησης, το σύνολο των μέτρων και τις συνέπειές τους, φέρει η Κυβέρνηση» είπε ο κ.Σταϊκούρας, αναφέροντας πως στο Eurogroup δεν υπήρξε καμία συμφωνία.
«Αποφασίστηκε απλώς η παράταση της διαπραγμάτευσης, σπρώχνοντας, όπως ανέφερα στη δήλωσή μου μετά το Eurogroup, το «τενεκεδάκι λίγο παρακάτω».
Και κάτι ακόμη: με δεδομένες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και πρόσθετα μέτρα λιτότητας μετά τη λήξη του Προγράμματος, δηλαδή μετά το 2018, το επόμενο Μεσοπρόθεσμο που θα καλύπτει την περίοδο 2018-2021 θα αποτελέσει, ουσιαστικά, το 4ο Μνημόνιο» είπε ο βουλευτής της ΝΔ.
Όπως είπε ο κ.Σταϊκούρας, αυτό που κέρδισε η κυβέρνηση από αυτό το Eurogroup είναι η επιστροφή των θεσμών.
«Για να το πετύχει αυτό, η «κυβέρνηση των προθύμων» έδωσε τα πάντα, υπερβαίνοντας τα χρονικά όρια της εντολής που έχει λάβει.
Συμφώνησε σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μακρά περίοδο, ενώ μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ότι αυτά δεν «βγαίνουν».
Συμφώνησε στην άμεση νομοθέτηση μέτρων για τα επόμενα χρόνια, μετά και τη λήξη του Προγράμματος, ενώ μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ότι αυτή είναι αντισυνταγματική πράξη.
Συμφώνησε στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ενώ μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ότι αυτές είναι ακραίες.
Υποχωρήσεις συνεχώς και παντού, διαπραγματευτικές ήττες και ψέματα είναι το τρίπτυχο της κυβερνητικής αποτυχίας» είπε ο κ.Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα της χώρας δεν τελειώνουν με την πιθανή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Το αίτημα της ΝΔ για εκλογές, το οποίο έχει κατατεθεί εδώ και πολλούς μήνες, συμπυκνώνει την μέχρι σήμερα αποτυχία και την απουσία πολιτικής βούλησης, σχεδίου και στρατηγικής της κυβέρνησης, στα πεδία, ενδεικτικά, της οικονομίας, της διαχείρισης του μεταναστευτικού/προσφυγικού, της παιδείας, της δημόσιας ασφάλειας, της ποιότητας της δημοκρατίας.
Είναι σαφές ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα επανεκκίνηση, με μία πολιτική αλλαγή μέσω εκλογών» υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης