Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Η ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ συνιστά κίνδυνο για αξιολογήσεις ορισμένων χωρών

Moody’s: Η ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ συνιστά κίνδυνο για αξιολογήσεις ορισμένων χωρών
Μεταξύ άλλων, αυτές οι χώρες είναι η Τζαμάικα, η Κροατία, το Μπελίζ, η Μοζαμβίκη, η Σερβία, ο Λίβανος, το Κιργιστάν, η Ουκρανία και η Βενεζουέλα
Το δολάριο ΗΠΑ αναμένεται να ισχυροποιηθεί περαιτέρω το 2017 και η προτεινόμενη προσαρμογή στο φορολογικό καθεστώς «με βάση τα σύνορα» ενδέχεται να οδηγήσει σε μία μόνιμη ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ, δημιουργώντας μια σειρά από τρωτά σημεία που σχετίζονται με τα νομίσματα για ορισμένες χώρες.
Σε αυτή την προειδοποίηση προχώρα σήμερα, Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Moody’s, με την Elena Duggar, ανώτερο στέλεχος του οίκου, να τονίζει πως «ακόμα και μια μερική ανατίμηση του δολαρίου θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλη, σε σύγκριση με τις ιστορικές κινήσεις του νομίσματος, και θα συνιστούσε σημαντικό και πολυεπίπεδο κίνδυνο για άλλες χώρες.
«Το μέγεθος της ανατίμησης του δολαρίου και το χρονικό πλαίσιο, στο οποίο αυτές οι προσαρμογές θα λάβουν χώρα, είναι αβέβαιοι [παράγοντες], αν και στη θεωρία ο προτεινόμενος φόρος 20% στα σύνορα θα είχε ως αποτέλεσμα μία άμεση και μόνιμη ονομαστική ανατίμηση του δολαρίου κατά 25%», ανέφερε ο Madhavi Bokil, αντιπρόεδρος και ανώτερος αναλυτής του Moody’s.
Το μέγεθος της ανατίμησης και το χρονοδιάγραμμα της προσαρμογής θα εξαρτηθούν από την ανταπόκριση των διεθνών αγορών συναλλάγματος στις αλλαγές στις εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ και στους μηχανισμού μετάδοσης της αμερικανικής οικονομίας.
«Στην πράξη, μια αξιολόγηση του αντίκτυπου είναι πολύπλοκη, λόγω του ασύμμετρου αντίκτυπου που θα έχει ο φόρος στα σύνορα στις διαφορετικές βιομηχανίες», προσέθεσε ο Bokil.
Αν το αμερικανικό δολάριο ανατιμηθεί σημαντικά, τότε χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους σε αμερικανικό δολάριο, σε συνάρτηση με το ΑΕΠ τους, θα βρεθούν εκτεθειμένες και το βάρος εξυπηρέτησης του χρέους τους σε δολάριο θα αυξηθεί.
Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, αυτές οι χώρες είναι η Τζαμάικα, η Κροατία, το Μπελίζ, η Μοζαμβίκη, η Σερβία, ο Λίβανος, το Κιργιστάν, η Ουκρανία και η Βενεζουέλα.
Από την άλλη πλευρά, για «δολαριοποιημένες» οικονομίες, μια απότομη ανατίμηση του δολαρίου θα προκαλούσε ισχυρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητά τους.
Μεταξύ άλλων, αυτές οι χώρες είναι το Εκουαδόρ, το Ελ Σαλβαδόρ και ο Παναμάς.
Σύμφωνα με τον Moody’s, άλλες χώρες με στενή σύνδεση των νομισμάτων τους με το δολάριο ΗΠΑ, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πιο αυστηρές νομισματικές συνθήκες και απώλεια ανταγωνιστικότητας, αλλά και την ανάγκη εσωτερικών προσαρμογών.
Σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνονται το Χονγκ Κονγκ, οι χώρες της ανατολικής Καραϊβικής, οι Μπαχάμες, το Μπαχρέιν, τα Μπαρμπάντος, η Ιορδανία, το Ομάν, το Κατάρα, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβική Εμιράτα.
Τέλος, καθώς τα αμερικανικά assets θα γίνονται σχετικά πιο ελκυστικά για το ξένο κεφάλαιο, οι αναδυόμενες αγορές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κεφαλαιακές εκροές.
Ευαίσθητες οικονομίες, όπως αυτή της Τουρκίας, μπορεί να αντιμετωπίσουν σημαντικές πιέσεις συναλλαγματικής ισοτιμίας, στη σκιά των μεγάλων υποτιμήσεων που έχουν ήδη καταγραφεί.
Τέλος, αν αμερικανικές οικονομίες αποφασίσουν να επαναπατρίσουν ρευστό και επενδύσεις στις ΗΠΑ, ορισμένες οικονομίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πτώση στις επενδύσεις ή τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης