Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Προσχέδιο αναθεώρησης του Μνημονίου ετοιμάζουν οι δανειστές

Bloomberg: Προσχέδιο αναθεώρησης του Μνημονίου ετοιμάζουν οι δανειστές
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι η συμφωνία θα έχει κλείσει έως τον Μάρτιο ή τις αρχές Απριλίου του 2017
Οι δανειστές της Ελλάδας επιστρέφουν στην Αθήνα έχοντας μαζί τους μια λίστα από πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα ώστε να ξεκλειδώσει η επόμενη δόση του ελληνικού προγράμματος, δηλώνουν στο Bloomberg δυο άνθρωποι που έχουν γνώση του θέματος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα ζήτησε από τους Ευρωπαίους δανειστές ένα προσχέδιο των απαιτήσεων τους ώστε να προετοιμαστεί σχετικά.
Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί τον Μάρτιο ή αρχές Απριλίου του 2017.
Ωστόσο, η κλίμακα των εκκρεμών ζητημάτων αυξάνει ανησυχίες σύμφωνα με τις οποίες θα είναι πολιτικά δύσκολο να «πουληθούν» στο εσωτερικό της χώρας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους δανειστές της ένα προσχέδιο Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ένα Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών, καθώς προετοιμάζεται για τις λεπτομέρειες όσων απαιτούν οι δανειστές, όπως ανέφεραν οι πηγές.
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει συμφωνία τον Μάρτιο ή αρχές Απριλίου, ωστόσο το μέγεθος των εκκρεμοτήτων, προκαλεί ανησυχία για το πόσο δύσκολο θα είναι πολιτικά να περαστούν στο εσωτερικό.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε την προηγούμενη Δευτέρα να νομοθετήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ για το 2019, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μείωση του αφορολόγητου και αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, υποχωρώντας στα ζητήματα που η κυβέρνηση είχε ορίσει ως "κόκκινες γραμμές".
Όπως τονίζεται, οι δανειστές έχουν ζητήσει από την Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα δημοσιονομικά, εργασιακά, καθώς και μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αγορά ενέργειας.
Οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια συμφωνία άμεσα, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση στην Αθήνα αλλά και μια ρεαλιστική προσέγγιση από τους δανειστές, όπως αναφέρει μία εκ των πηγών που επικαλείται το Bloomberg.
Σε αντίθετη περίπτωση, η αποστολή των δανειστών θα είναι σύντομη και θα χρειαστεί και άλλος γύρος συναντήσεων, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.




(Πρώτη ενημέρωση 12:05 μμ, 28 Φεβρουαρίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης