Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody's: Κίνδυνος για τις γερμανικές τράπεζες η υπερεκτιμημένη αγορά ακινήτων

Moody's: Κίνδυνος για τις γερμανικές τράπεζες η υπερεκτιμημένη αγορά ακινήτων
Οι τράπεζες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι Sparkasse KoelnBonn και Hamburger Sparkasse
Η υπερεκτιμημένη αγορά ακινήτων αποτελεί έναν μεγάλο κίνδυνο για τις γερμανικές τράπεζες, αναφέρει σε σχετική της έκθεση η Moody's.
Ο οίκος αξιολόγησης επικαλείται προηγούμενη έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Deutsche Bundesbank), βάσει της οποίας η εγχώρια αγορά ακινήτων είναι υπερεκτιμημένη κατά 15% – 30%.
Στην ίδια έκθεση η Τράπεζα υπογράμμιζε ότι τα γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα αύξησαν κατά 20% τον όγκο των στεγαστικών δανείων την περίοδο 2015 – 2016, σε σχέση με το μέσο όρο της περιόδου 2009 – 2014.
Όπως σημειώνει η Moody's, μία απότομη πτώση στις τιμές κατοικιών θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα τις τράπεζες που είναι εκτεθειμένες σε υπέρογκα στεγαστικά δάνεια, καθώς οι δανειολήπτες θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες στην αποπληρωμή, λόγω και της πολύ χαμηλότερης τιμής μεταπώλησης.
Αν και τα παραπάνω δε συνεπάγονται αθέτησης πληρωμών, διευκρινίζει ο οίκος, θα αναγκάσουν τις τράπεζες να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για τα προβληματικά δάνεια, εις βάρος των ισολογισμών τους άρα και τις πιστοληπτικής τους ικανότητας («Credit Negative»).
Οι τράπεζες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι Sparkasse KoelnBonn και Hamburger Sparkasse.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης