Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με άλλο συντελεστή θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις – 9 μήνες μετά η Αχτσιόγλου άλλαξε τον συντελεστή της ΕΛΣΤΑΤ

Με άλλο συντελεστή θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις – 9 μήνες μετά η Αχτσιόγλου άλλαξε τον συντελεστή της ΕΛΣΤΑΤ
Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών
Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε για τον «ανύπαρκτο» συντελεστή της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος έχει μπλοκάρει εννέα μήνες τώρα την έκδοση των νέων συντάξεων η υπουργός Εργασίας, κα Εφη Αχτσιόγλου κατέθεσε πριν από λίγο τροπολογία στη Βουλή, με την οποία προβλέπεται η αλλαγή του μαθηματικού τύπου.
Η ΕΛΣΤΑΤ πάντως επέρριψε ευθύνες στο υπουργείο Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι είχε προειδοποιήσει τους αρμόδιους εδώ και καιρό.
Ειδικότερα, για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των συντάξεων προβλέπεται ότι η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.
Ουσιαστικά το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να ξεμπλοκάρει την απονομή των συντάξεων έως ότου η ΕΛΣΤΑΤ βρει μελετώντας τα συστήματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών τη μεθοδολογία για την κατάρτιση του συντελεστή μεταβολής μισθών.
Με τον ίδιο τρόπο (δείκτης τιμών καταναλωτή και στη συνέχεια δείκτης μεταβολής μισθών) θα υπολογίζεται το ποσό της καταβλητέας εισφοράς για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων των υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα, η εισφορά προαιρετικής ασφάλισης σε περίπτωση υπαλλήλων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, η αναγνώριση πλασματικών χρόνων των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, η εφάπαξ παροχή, καθώς και η εισφορά των αυτοαπασχολούμενων κάτω της πενταετίας, η οποία αποτελεί ασφαλιστική οφειλή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 39.
Η τροπολογία οδηγεί σε αυξήσεις στα ασφάλιστρα του εφάπαξ για δεκάδες χιλιάδες παλαιούς ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα και τους Δήμους και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017 καθώς εξισώνει παλαιούς και νέους ασφαλισμένους με ενιαίο ασφάλιστρο 4%.
Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 12,5 εκατ. ευρώ.
Επίσης με την ίδια τροπολογία παρατείνεται μέχρι τις 28.2.2018, η παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των πολιτών που υποαπασχολούνται.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης