Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Δανία βρισκόταν σε κρίση όπως η Ελλάδα, αλλά τώρα είναι πραγματικά χαρούμενη…

Bloomberg: Η Δανία βρισκόταν σε κρίση όπως η Ελλάδα, αλλά τώρα είναι πραγματικά χαρούμενη…
Εκτός από το ασύλληπτο βιοτικό επίπεδο των πολιτών, η Δανία παρουσιάζει πλέον και εντυπωσιακά οικονομικά στατιστικά
Η Δανία βρισκόταν στην ίδια θέση οικονομικά που είναι τώρα η Ελλάδα, υπενθυμίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, για να σχολιάσει ότι πλέον η σκανδιναβική χώρα είναι πραγματικά χαρούμενη...
Λόγω του αυξημένου εξωτερικού της δανεισμού από τις αρχές του 19ου αιώνα, εξαιτίας και των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, η Δανία βρέθηκε με ένα υπέρογκο δημόσιο χρέος τη δεκαετία του '70, κάτι που την ανάγκασε, μεταξύ άλλων, να υποτιμήσει την εγχώρια κορώνα.
Το σχόλιο του πρακτορείου έρχεται με αφορμή τη σημερινή δημοσίευση της Έκθεσης Παγκόσμιας Ευτυχίας του Δικτύου Βιώσιμων Αναπτυξιακών Λύσεων (SDSN), μια παγκόσμια πρωτοβουλία που εγκαινιάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2012.
Στην εν λόγω έκθεση η Δανία κατετάγη 2η, πίσω από μία έτερη σκανδιναβική χώρα, τη Νορβηγία, ενώ το 2016 ήταν πρώτη!
Εκτός από το ασύλληπτο βιοτικό επίπεδο των πολιτών, η Δανία παρουσιάζει πλέον και εντυπωσιακά οικονομικά στατιστικά.
Ενδεικτικά, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι ένα από τα υψηλότερο παγκοσμίως, ενώ την ίδια στιγμή απολαμβάνει μία συνεχή αύξηση στο ΑΕΠ και την ανώτατη βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.
Σήμερα, η χώρα αποπλήρωσε ομόλογο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, το οποίο ήταν και το τελευταίο σε νόμισμα εκτός της τοπικής κορώνας, ενώ ταυτόχρονα δεν έχει ανάγκη να εκδώσει εκ νέο χρέος, με τα αποθεματικά της να ξεπερνούν τα 67,5 δισ. δολάρια…


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης