Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα υποχωρήσουν κατά 35% εάν η Le Pen κερδίσει στις εκλογές

UBS: Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα υποχωρήσουν κατά 35% εάν η Le Pen κερδίσει στις εκλογές
Σε περίπτωση που τελικά κερδίσει η Le Pen, ο αντίκτυπος στις αγορές θα είναι «πολύ μεγάλος για να τον αγνοήσει κάποιος» 
Τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης θα υποχωρήσουν κατά 35% και το ευρώ κατά 10% στην απίθανη περίπτωση που η Marine Le Pen κερδίσει στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με ανάλυση της UBS.
Οι εκλογές της 23ης Απριλίου και 7ης Μαΐου αντιπροσωπεύουν το βασικό event πολιτικού κινδύνου για την ευρωζώνη το 2017 λόγω της δημοτικότητας της Le Pen, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ και την ΕΕ.
Αν και το ενδεχόμενο εκλογής της είναι μικρό, σε περίπτωση που τελικά νικήσει ο αντίκτυπος στις αγορές θα είναι «πολύ μεγάλος για να τον αγνοήσει κάποιος» επισημαίνουν οι αναλυτές.
«Η συστημική σημασία της Γαλλίας για το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι τέτοια ώστε το περιθώριο για τον περιορισμό των βλαβών μπορεί να είναι πολύ μικρότερο από ό,τι συνέβη στην Ελλάδα κατά το παρελθόν ή θα μπορούσε να συμβεί στην Ισπανία ή και την Ιταλία ακόμα»
Επισημαίνει ότι κι άλλοι αναλυτές έχουν επισημάνει τους κινδύνους που συνδέονται με ενδεχόμενη νίκη της Le Pen, αλλά η UBS είναι από τις πρώτες που αναφέρεται σε συγκεκριμένα στοιχεία.

Τα δυο σενάρια

Οι αναλυτές της UBS αναφέρονται σε δυο σενάρια: ένα που ταράσσει τις παγκόσμιες αγορές και ένα όπου η ΕΚΤ περιορίζει τις συνέπειες.
Στο πρώτο θα σημειωθεί η μεγαλύτερη αστάθεια.
Οι μετοχές της ευρωζώνης θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κατά 35%, τα trade που είναι σταθμισμένα σε ευρώ θα χάσουν το 10% της αξίας τους και τα ευρωπαϊκά ομόλογα υψηλής απόδοσης θα υποχωρήσουν κατά 17%.
Το spread των ομολόγων της ευρωζώνης θα μπορούσε να φτάσει στις 500 μονάδες βάσης, σε ένα χειρότερο σενάριο, επισημαίνουν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης