Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ρυθμούς Brexit η Ε.Ε., ενόψει της ενεργοποίησης του Άρθρου 50 - Τηλεφωνική επικοινωνία Juncker-May

Σε ρυθμούς Brexit η Ε.Ε., ενόψει της ενεργοποίησης του Άρθρου 50 - Τηλεφωνική επικοινωνία Juncker-May
«Είχα μια καλή και εποικοδομητική τηλεφωνική επικοινωνία με τη Theresa May μόλις τώρα, ενόψει της ειδοποίησης για το Brexit αύριο», σημείωσε ο Juncker 
Σε ρυθμούς Brexit βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει της αυριανής, Τετάρτη 29 Μαρτίου, ενεργοποίησης του Άρθρου 50 από τη βρετανική κυβέρνηση.
Με την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας ξεκινούν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., με το χρονόμετρο να μετρά αντίστροφα για δύο χρόνια - ο χρόνος που ορίζεται για την περάτωση αυτών των διαπραγματεύσεων.
Σήμερα, Τρίτη, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May.
«Είχα μια καλή και εποικοδομητική τηλεφωνική επικοινωνία με τη Theresa May μόλις τώρα, ενόψει της ειδοποίησης για το Brexit αύριο», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Αν και το περιεχόμενο της επικοινωνίας αυτής δεν έχει γίνει γνωστό, εντούτοις εύκολα εικάζει κανείς ότι αφορά στις επικείμενες εξελίξεις, που θα αλλάξουν άρδην τη φύση της Ε.Ε., αλλά και τη σχέση της με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Σερ Tim Barrow, μόνιμος εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., θα παραδώσει το γράμμα, με το οποίο θα ενεργοποιηθεί το Brexit αύριο στις 12:30 (ώρα Βρετανίας - 14:30 ώρα Ελλάδας), με την κλεψύδρα να μπαίνει σε λειτουργία.
Ένα τέταρτο αργότερα, στις 12:45 (ώρα Βρετανίας - 14:45 ώρα Ελλάδας), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, θα κάνει μια δήλωση στον Τύπο.
Την ίδια ώρα είναι προγραμματισμένη ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργό στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις, το αποτέλεσμα αυτών, αλλά και οι παράπλευρες… απώλειες, μένουν να αποδειχθούν.
Η αβεβαιότητα για τον αντίκτυπο στις αγορές είναι μεγάλη, με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να φοβάται - σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt - για το ενδεχόμενο βίαιων αναταράξεων.
Αβέβαιο είναι, επίσης, αν το διάστημα των δύο ετών είναι αρκετό για να επιτευχθεί συμφωνία και να καθοριστούν οι σχέσεις των δύο πλευρών.
Άλλωστε, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. είναι ένα πρωτοφανές γεγονός, δεδομένου ότι πρόκειται για το πρώτο κράτος-μέλος που αποφάσισε να βγει από την Ε.Ε..
Το μέλλον για τη χώρα, μετά την έξοδό της από την Ε.Ε., είναι αδιευκρίνιστο, με τις δυνάμεις να είναι αντίρροπες.
Ενδεικτικό είναι πως η Σκωτία επιθυμεί τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την απόσχισή της από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς παραμένει υπέρ του Bremain, ενώ την ίδια ώρα επενδυτικές υπερδυνάμεις, όπως το Κατάρ, εκφράζουν την επιθυμία επενδύσεων στη βρετανική οικονομία.
Η δυναμική της Ε.Ε. μετά το Brexit είναι επίσης αβέβαιη, παρά τη δέσμευση των 27 - πλέον - Ευρωπαίων ηγετών.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης