Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απαλλαγή του διεθνούς οίκου Standard and Poor's από κατηγορίες χειραγώγησης αγορών στην Ιταλία

Απαλλαγή του διεθνούς οίκου Standard and Poor's από κατηγορίες χειραγώγησης αγορών στην Ιταλία
Όπως αποφάσισε η δικαστής Giulia Pavese στην πόλη του Τράνι της νότιας Ιταλίας, ο S&P και τα πέντε κατηγορούμενα στελέχη του απαλλάχθηκαν όλων των κατηγοριών τους
Σε απαλλαγή του διεθνούς οίκου πιστοληπτικών αξιολογήσεων Standard & Poor's και πέντε πρώην και νυν διευθυντικών στελεχών του από τις σοβαρότατες κατηγορίες χειραγώγησης αγορών που αντιμετώπιζαν στην Ιταλία στο πλαίσιο παρελθουσών υποβαθμίσεων του αξιόχρεου της χώρας, προχώρησε σήμερα Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017 ιταλικό δικαστήριο.
Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης κατηγορήθηκαν ευρέως στην Ιταλία το 2011 και 2012 - μεταξύ άλλων, από ενώσεις καταναλωτών - ότι οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας στις οποίες είχαν προχωρήσει, εξυπηρετούσαν τον σκοπό της χειραγώγησης των αγορών κεφαλαίου και ομολόγων, οδηγώντας σε μεγάλες απώλειες και σε μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας, εν μέσω ραγδαίων χρηματο-οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων εκείνη την εποχή της κρίσης χρέους.
Όπως αποφάσισε η δικαστής Giulia Pavese στην πόλη του Τράνι της νότιας Ιταλίας, ο S&P και τα πέντε κατηγορούμενα στελέχη του - όπως και ο οικονομικός αναλυτής David Riley του διεθνούς οίκου Fitch Ratings, σε μια παράλληλη υπόθεση - απαλλάχθηκαν όλων των αντίστοιχων κατηγοριών τους.
Σύμφωνα με την εισήγηση των Ιταλών εισαγγελέων, οι απανωτές υποβαθμίσεις της Ιταλίας και των τραπεζών της οδήγησαν σε όξυνση της χρηματιστηριακής κρίσης στη χώρα, με τους εισαγγελείς να ζητούν ποινές φυλάκισης 2 έως 3 ετών και πρόστιμα έως 500 χιλ. ευρώ για τα κατηγορούμενα στελέχη, καθώς και πρόστιμο 4,6 εκατ. ευρώ για τον οίκο S&P.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης