Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Ισχυρή η δημοσιονομική θέση της Σαουδικής Αραβίας - Παραμένει η υψηλή εξάρτηση από το πετρέλαιο

Moody's: Ισχυρή η δημοσιονομική θέση της Σαουδικής Αραβίας - Παραμένει η υψηλή εξάρτηση από το πετρέλαιο
Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν και οι κίνδυνοι γεωπολιτικής φύσεως, κυρίως λόγω της περιφερειακής αστάθειας, καθώς και της στρατηγικής αντιπαλότητας που υπάρχει με το Ιράν
Ισχυρή παραμένει η δημοσιονομική θέση της Σαουδικής Αραβίας, κυρίως λόγω των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και λόγω των υψηλών επιπέδων της εξωτερικής ρευστότητας, όπως αναφέρει στην έκθεση της η Moody's.
Ωστόσο, ορισμένες από της κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα αποτελούν η υψηλή εξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο, η άκαμπτη δομή των δημοσίων δαπανών, καθώς και τα δημόσια έσοδα, τα οποία είναι ευάλωτα λόγω της αστάθειας στις τιμές του πετρελαίου.
Παράλληλα, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν και οι κίνδυνοι γεωπολιτικής φύσεως, κυρίως λόγω της περιφερειακής αστάθειας, καθώς και της στρατηγικής αντιπαλότητας που υπάρχει με το Ιράν.
«Παρά το γεγονός ότι η πτώση στις τιμές του πετρελαίου ώθησε τον προϋπολογισμό της Σαουδικής Αραβίας σε σημαντικά ελλείεμματα, διαβρώνοντας τα αποθεματικά της κυβέρνησης και προτρέποντάς την να εκδώσει ομόλογα στις διεθνείς αγορές για πρώτη φορά το 2016, η δημοσιονομική θέση της χώρας παραμένει ισχυρή», σημειώνει ο Steffen Dyck, ο οποίος συνυπογράφει την έκθεση.
Αν και η κυβέρνηση της χώρας έχει ανακοινώσει ορισμένα φιλόδοξα και ολοκληρωμένα σχέδια μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τη Moody's οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις αναμένεται να αποτελέσουν πρόκληση.
Σε ότι αφορά το σύνολο του 2017, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ήπια συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,2%, λόγω της χαμηλότερης παραγωγής πετρελαίου, μετά τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ τον περασμένο Νοέμβριο.
Επιπλέον, αν και η δημοσιονομική εξυγίανση αναμένεται να συνεχιστεί, η Moody's προβλέπει ένα σημαντικό έλλειμμα στον προϋπολογισμό, της τάξεως του 10,5% του ΑΕΠ για το 2017, το οποίο θα περιοριστεί το 2018 στο 9,2%.
Για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, οι πηγές εσόδων της κυβέρνησης αναμένεται να γίνουν όλο και περισσότερο διαφοροποιημένες, με τα έσοδα από τα πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να μειώνονται από το 72% το 2015, στο 54% το 2020.
Με το σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα να θεωρείται βέβαιο ότι παραμένει, οι ανάγκες ακαθάριστης χρηματοδότησης της χώρας έχουν επίσης αυξηθεί, καθώς ενώ κατά το παρελθόν ο εγχώριος τραπεζικός τομέας ήταν σε θέση να παράσχει επαρκή ρευστότητα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης, πλέον οι αρχές έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν περισσότερο εξωτερικό χρέος.
Σημειώνεται ότι ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε σταθερή τη βαθμολογία της χώρας για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο «A1» ενώ παράλληλα διατήρησε σταθερές και τις προοπτικές αξιολόγησης δωδεκαμήνου (outlook).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης