Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dudley (Fed): Ακόμα και εντός του 2017 η έναρξη συρρίκνωσης του τεράστιου ισολογισμού 4,5 τρισ. δολ. της Fed

Dudley (Fed): Ακόμα και εντός του 2017 η έναρξη συρρίκνωσης του τεράστιου ισολογισμού 4,5 τρισ. δολ. της Fed
Αυτό στο οποίο αναφέρεται ο Dudley, είναι η εγκατάλειψη της τρέχουσας πολιτικής της Fed να επανεπενδύει το προϊόν κάθε ομολόγου που κατέχει από την εποχή της ποσοτικής της χαλάρωσης και λήγει, με νέες τοποθετήσεις σε ομόλογα ίσης αξίας
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα μπορούσε να ξεκινήσει να μειώνει το τεράστιο μέγεθος του ισολογισμού της συνολικής αξίας 4,5 τρισ. δολαρίων ακόμα και εντός του 2017, όπως ανέφερε σήμερα Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 ο πρόεδρος της περιφερειακής Ομοσπονδιακής Τραπέζης της Νέας Υόρκης, William Dudley.
Είναι η πρώτη φορά που προτείνεται κάτι τόσο συγκεκριμένο για το σημαντικό αυτό ζήτημα (για τις αγορές κεφαλαίου, συναλλάγματος, χρήματος, μετάλλων κ.α.) από υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Fed.
Αυτό στο οποίο αναφέρεται ο Dudley, είναι η εγκατάλειψη της τρέχουσας πολιτικής της Fed να επανεπενδύει το προϊόν κάθε ομολόγου που κατέχει από την εποχή της ποσοτικής της χαλάρωσης και λήγει, με νέες τοποθετήσεις σε ομόλογα ίσης αξίας.
Τώρα, ο Dudley λέει, ότι η Fed θα μπορούσε να επιτρέπει στα ομόλογα που κατέχει να λήγουν (ωριμάζουν) δίχως μια αντίστοιχη επανεπένδυση - δηλαδή, μια παθητική μείωση του ισολογισμού της Fed - ούτως ώστε να αρχίσει να μειώνεται η τεράστια ποσότητα χρήματος σε κυκλοφορία μετά και από το πέρας της ποσοτικής χαλάρωσης της Fed.
Μάλιστα, όπως είπε, σε αυτήν την περίπτωση η μείωση του χρήματος σε κυκλοφορία θα ήταν αντίστοιχη αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων της Fed, τα οποία κατά συνέπεια θα μπορούσαν να αυξάνονται με βραδύτερο ρυθμό.
«Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν κάποια στιγμή αργότερα στο 2017 ή εντός του 2018, σε περίπτωση που η οικονομία [των ΗΠΑ] συμπεριφερθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, ξεκινούσαμε σταδιακά να αφήνουμε τους τίτλους [ομόλογα] απλά να ωριμάζουν, αντί να επανεπενδύουμε το προϊόν τους», ανέφερε ο Dudley, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης ως αξιωματούχος της Fed.
Όποτε και αν ξεκινήσει αυτό που προτείνει ο Dudley, οι τιμές των - κρατικών και εταιρικών - ομολόγων στις ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρήσουν, καθώς η ζήτηση για αυτά θα μειωθεί.
Το κολοσσιαίο μέγεθος του ισολογισμού της Fed συσσωρεύτηκε μέσω τριών γύρων ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing - QE) μετά τη χρηματο-οικονομική κρίση του 2007-2009 - όταν ο ισολογισμός της είχε διαμορφωθεί σε περίπου 900 δισ. ευρώ - που είχε στόχο την τόνωση των επενδύσεων, των προσλήψεων και της ανάπτυξης στις ΗΠΑ.
Πλέον, η Fed δεν επιδίδεται σε ποσοτική χαλάρωση, διατηρεί όμως αμετάβλητο το επίπεδο των τεράστιων επενδύσεών της σε κρατικά και στεγαστικά ομόλογα.
Επισημαίνεται, ότι ο εκάστοτε πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης αποτελεί μόνιμο μέλος με διαρκές δικαίωμα ψήφου στην ισχυρή επιτροπή καθορισμού νομισματικής πολιτικής FOMC που αποφασίζει μεταξύ άλλων για τα παρεμβατικά επιτόκια του δολαρίου, ενώ η συγκεκριμένη περιφερειακή κεντρική τράπεζα είναι και αυτή που διαχειρίζεται το συνολικό χαρτοφυλάκιο ομολόγων της Fed, για λογαριασμό της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης