Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Μικτές οι επιπτώσεις για τις αμερικανικές τράπεζες από την κατάργηση του «Dodd-Frank»

Moody’s: Μικτές οι επιπτώσεις για τις αμερικανικές τράπεζες από την κατάργηση του «Dodd-Frank»
Βέβαια, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για όσους θέλουν να υπολογίσουν επακριβώς τις επιπτώσεις 
Η κατάργηση του συνόλου νόμων «Dodd-Frank» θα είναι ευεργετική για την κερδοφορία των αμερικανικών τραπεζών και τη χορήγηση δανείων, ωστόσο θα αυξήσει ταυτόχρονα κατακόρυφα το επενδυτικό ρίσκο και θα μειώσει τα κεφαλαιακά τους αποθέματα, εκτιμά σε σχετική της έκθεση η Moody’s.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump έχει υποσχεθεί μεταξύ άλλων χαλάρωση ή ακόμα και κατάργηση του εν λόγω ρυθμιστικού πλαισίου, υπογράφοντας μάλιστα και το σχετικό εκτελεστικό διάταγμα.
Βέβαια, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για όσους θέλουν να υπολογίσουν επακριβώς τις επιπτώσεις που θα έχει μία αναθεώρηση του «Dodd-Frank».

Παρά τις επικρίσεις του Trump, το ρυθμιστικό πλαίσιο «Dodd-Frank» δεν έβλαψε τον τραπεζικό δανεισμό

Στις 3 Φεβρουαρίου 2016 ο Donald Trump υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την επανεξέταση του πακέτου νόμων για τις τράπεζες που εφαρμόστηκε στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 - 2009, γνωστό ως «Dodd-Frank».
Το ρυθμιστικό πλαίσιο του Dodd-Frank εφαρμόστηκε το 2010 και αποσκοπεί στη δραστική μείωση του ρίσκου για τις τράπεζες, προκειμένου να μην επέλθει νέα κατάρρευση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Μερικοί μόνο από τους νόμους που εμπεριέχει είναι η διακράτηση μεγαλύτερων ποσών κεφαλαίων ώστε να διασφαλίζεται η ρευστότητα, η απαγόρευση ανάληψης υψηλού επενδυτικού ρίσκου κλπ.
Οι προσδοκίες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί από τους επενδυτές μετά την 8η Νοεμβρίου 2016 και οδήγησαν στο άνευ προηγουμένου ράλι της Wall Street, είναι αυξημένες, καθώς η κατάργηση του ρυθμιστικού πλαισίου συνεπάγεται για πολλούς, ειδικά για τις τράπεζες, μία «έκρηξη» στα κέρδη.
Ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν δια μανίας πως η μεγαλύτερη ελευθερία στη χορήγηση δανείων θα δώσει μία επιπλέον τόνωση στην αμερικανική πραγματική οικονομία.
Ωστόσο, ο Dodd-Frank δεν επιβράδυνε καθόλου τον τραπεζικό δανεισμό.
Κάθε άλλο, τα ποσά συνέχισαν να αυξάνονται από το 2010.



Έως και 218 δισ. δολ. τα έκτακτα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών, αν αλλάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο

Η χαλάρωση του τρέχοντος ρυθμιστικού πλαισίου από την κυβέρνηση του Donald Trump θα έχει ως αποτέλεσμα μία έξαρση των κερδών για τις τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με όσα εκτιμά η Goldman Sachs.
Μάλιστα, όπως αναφέρει στο σχετικό του σημείωμα ο τραπεζικός κολοσσός, τα επιπλέον κεφάλαια που θα εισρεύσουν (στις τσέπες των επενδυτών ή σε επανεπενδύσεις) στον κλάδο από την επικείμενη μεταρρύθμιση, μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 218 δισ. δολάρια.
Η εκτίμηση απορρέει από το εξής:
Το σύνολο κανονισμών («Dodd-Frank») που επιβλήθηκε το 2010, στον απόηχο της άνευ προηγούμενου κρίσης το 2008, απαιτεί μεταξύ άλλων και τη διακράτηση μεγάλου όγκου κεφαλαίων ως μία ασφάλεια από παρόμοιες καταστάσεις.
Τα τωρινά συνολικά υπερβάλλοντα κεφάλαια (σε σχέση με το διάστημα πριν την εφαρμογή του νόμου) των συστημικών αμερικανικών τραπεζών, τα οποία και θα απελευθερωθούν από το πιο χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο, ανέρχονται στα 131 δισ. δολάρια.
H Goldman, αν τελικά ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος κρατήσει την υπόσχεσή του, «βλέπει» μάλιστα και αύξηση 45% στα μερίσματα των τραπεζών, μέχρι το τέλος του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης