Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nuriel Roubini: Στο κατώφλι του διχασμού η Ε.Ε. λόγω της ανόδου των λαϊκιστικών κομμάτων

Nuriel Roubini: Στο κατώφλι του διχασμού η Ε.Ε. λόγω της ανόδου των λαϊκιστικών κομμάτων
Ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος, που σημειωτέον ήταν ο μόνος που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2008, εκτιμά ότι το Brexit ενδέχεται να οδηγήσει σε διχασμό την Ε.Ε.
Για κίνδυνο διχασμού της Ε.Ε. προειδοποιεί ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Νuriel Roubini, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt. Ο Roubini αποδίδει τα αίτια στον αυξανόμενο λαϊκισμό,επισημαίνοντας ότι μόνο η περαιτέρω ευρωπαϊκή ενσωμάτωση μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία αυτή.
Ο ίδιος αναφερόμενος στην υπόθεση του Brexit υποστήριξε ότι μόλις τώρα έχει αρχίσει να έχει επιπτώσεις στη βρετανική οικονομία.
"Μέχρι στιγμής το Brexit δεν έχει επηρεάσει την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, τον περιορισμό των πολιτικών λιτότητας και την αντισυμβατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατάφερε να βελτιώσει την οικονομία της ευρωζώνης".
Ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος, που σημειωτέον ήταν ο μόνος που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2008, εκτιμά ότι το Brexit ενδέχεται να οδηγήσει σε διχασμό την ΕΕ, για παράδειγμα μέσω της ανεξαρτησίας της Σκοτίας, η οποία ίσως ενισχύσει το ρεύμα ανεξαρτητοποίησης και στην Καταλονία.
Σύμφωνα με τον Roubini το πιθανότερο σενάριο είναι τα λαϊκιστικά κόμματα που διεκδικούν ρόλους σε κραταιές χώρες της Ε.Ε. να μην ανέλθουν στην εξουσία, αλλά απλώς να καταφέρουν να αυξήσουν την πολιτική τους επιρροή, τόσο ώστε να εμποδίσουν την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης