Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αλεξιάδης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ξεπερνά τους στόχους στα φορολογικά έσοδα και στα πρωτογενή πλεονάσματα

Αλεξιάδης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ξεπερνά τους στόχους στα φορολογικά έσοδα και στα πρωτογενή πλεονάσματα
Για παραπληροφόρηση και προπαγάνδα για τον τρόπο επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος έκανε λόγο ο κ.Αλεξιάδης
Τη βεβαιότητα ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα εξακολουθεί να ξεπερνά τους στόχους στα φορολογικά έσοδα και στα πρωτογενή πλεονάσματα εξέφρασε ο πρώην αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Τρ. Αλεξιάδης.
Σε δηλώσεις του στο Κόκκινο ο κ.Αλεξιάδης υποστήριξε ότι αυτό θα επιτευχθεί χάρη στο θεσμικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία δύο χρόνια και το οποίο θα αποδώσει ακόμα καλύτερα και μεγαλύτερα αποτελέσματα.
«Τα επόμενα χρόνια, φέτος, το 2018 και το 2019, η υπέρβαση των στόχων στα φορολογικά έσοδα όχι μόνο δεν θα κοπάσει αλλά θα ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά σε νομοθετικό επίπεδο το 2015 και το 2016.
Θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη υπέρβαση στόχων, αν εφαρμοστούν σωστά, θα έχουμε πάλι υπεραπόδοση» είπε ο κ.Αλεξιάδης, ο οποίος έκανε λόγο για παραπληροφόρηση αναφορικά με τον τρόπο επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016.
«Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση και προπαγάνδα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο επετεύχθη το πλεόνασμα και τα περί στάσης πληρωμών και χρεών του Δημοσίου.
Ένα από τα αναληθή που ακούστηκαν αφορά την δήθεν θεσμοθέτηση πάρα πολλών φόρων το 2015 και  το2016, που οδήγησαν στα αυξημένα έσοδα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις φόροι που θεσμοθετήθηκαν δεν απέδωσαν όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός, όπως π.χ. ο φόρος στο κρασί ή η αύξηση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα νησιά, όπως ανέφερε.
Το εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα του 3,9% του ΑΕΠ που επετεύχθη (πάνω από 7 δισ. ευρώ) είναι κατά πολύ αποτέλεσμα του 1,8 δισ. ευρώ της υπεραπόδοσης εσόδων κυρίως λόγω της επιτυχίας στο μέτωπο της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, από όπου προήλθε 1 δισ. ευρώ περίπου.
Φυσικά, σημαντική παράμετρο αποτέλεσε και η συγκράτηση των δαπανών, που πρέπει να συνεχιστεί με τον τρόπο που εφαρμόζεται και όχι με την νεοφιλελεύθερη συνταγή της επίθεσης στη δημόσια υγεία, την πρόνοια κτλ» υποστήριξε ο κ.Αλεξιάδης.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις πληρωμές του Δημοσίου, ο κ.Αλεξιάδης σημείωσε ότι αυτές αφορούν τις επιστροφές φόρου εισοδήματος, το ΦΠΑ και άλλες, για τις οποίες, όπως είπε, «οι καθυστερήσεις είναι φυσιολογικές καθώς έχουν ενταθεί οι έλεγχοι για να μην υπάρχουν φαινόμενα συναλλαγής και διαφθοράς».
Επιπλέον, ο κ.Αλεξιάδης είπε ότι η προσπάθεια αύξησης των φορολογικών εσόδων θα στηριχθεί στην οικειοθελή αποκάλυψη των εισοδημάτων , στο πλαστικό χρήμα και στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών, καθώς πλέον θα δίνεται η δυνατότητα διεθνούς διασταύρωσης στοιχείων των τραπεζικών και φορολογικών συστημάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης