Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Διαχειρίσιμο το κόστος για τις τσεχικές τράπεζες από την κατάργηση της σταθερής ισοτιμίας κορώνας – ευρώ

Moody’s: Διαχειρίσιμο το κόστος για τις τσεχικές τράπεζες από την κατάργηση της σταθερής ισοτιμίας κορώνας – ευρώ
Περισσότερο θα επηρεαστούν αρνητικά, από πλευράς κερδοφορίας, οι UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia και Raiffeisenbank
Η κατάργηση της σταθερής ισοτιμίας μεταξύ κορώνας και ευρώ δεν θα έχει παρόμοιο αντίκτυπο στις τσεχικές τράπεζες, αναφέρει σε σχετικό της σημείωμα η Moody’s, με το κόστος ωστόσο για όσες επηρεαστούν αρνητικά να είναι διαχειρίσιμο.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικής οίκος αξιολόγησης, περισσότερο θα επηρεαστούν, από πλευράς κερδοφορίας, οι UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia και Raiffeisenbank, ενώ μικρότερος θα είναι ο αντίκτυπος για τις Ceskoslovenska Obchodni Banka και Ceská Sporitelna.
Υπενθυμίζεται πως στις 6 Απριλίου 2017 η Κεντρική Τράπεζα της Τσεχίας μετάβαλε το ανώτατο όριο στην ισοτιμία της εγχώριας κορώνας με το ευρώ, θέτοντας έτσι σε εφαρμογή το… «Czexit».
Ο όρος δεν αφορά την σύνδεση της Τσεχίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Ευρωζώνη, αλλά την εν εξελίξει πρόσδεση της κορώνας με το ευρώ.
Το ευρώ είχε σταθερή ισοτιμία με την τσεχική κορώνα από το 2013, καθώς οι αποπληθωριστικές πιέσεις απειλούν την Τσεχία.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν επανέλθει (στο 2,5% η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή), πυροδοτώντας φήμες ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να διακόψει την πρόσδεση της κορώνας με το ευρώ για να υπερασπιστεί το νόμισμα της.
Εάν η Κεντρική Τράπεζα της Τσεχίας έχει πλέον ένα ισχυρότερο νόμισμα, τότε θα μπορούσε να αμβλύνει ορισμένες από τις πληθωριστικές πιέσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 80% του τσεχικού ΑΕΠ είναι οι εξαγωγές, με αποτέλεσμα ένα ισχυρότερο νόμισμα να αποτελέσει πλήγμα για την οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης