Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Πλεονάσματα στο 2,5% στην Ελλάδα και ΑΕΠ 1,5% το 2017 - Η συμφωνία, θα ξεκλειδώσει δόση 8 δισ, χρέος και ίσως QE

tags :
Moody’s: Πλεονάσματα στο 2,5% στην Ελλάδα και ΑΕΠ 1,5% το 2017 -  Η συμφωνία, θα ξεκλειδώσει δόση 8 δισ, χρέος και ίσως QE
Η Moody's αναμένει πρωτογενή πλεονάσματα περίπου 2,5% του ΑΕΠ για το 2017 και 2018
Η συμφωνία Ελλάδος – δανειστών θα ξεκλειδώσει την δόση των 8 δισεκ. ευρώ, θα επιτρέψει να καταστεί το χρέος βιώσιμο και θα αυξήσει την πιθανότητα ένταξης των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αναφέρει ο αμερικανικός οίκος Moody’s σε έκθεση με ημερομηνία 4 Μαίου 2017. 
Η Ελλάδα που βαθμολογείται με Caa3, σταθερό outlook πέτυχε συμφωνία για τη φορολογία και για μέτρα διαρθρωτικής πολιτικής.
Το βασικό θετικό στοιχείο της συμφωνίας είναι ότι ενδέχεται να οδηγήσει σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, τα οποία θα καθιστούσαν το χρέος πιο βιώσιμο.
Η συμφωνία θα πρέπει να επιτρέψει την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.
Επίσης θα επιτρέψει την αποδέσμευση της δόσης περίπου 8 δισ. ευρώ σε κεφάλαια προς την Ελλάδα, γεγονός που θα οδηγούσε στην κάλυψη των μεγάλων υποχρεώσεων του Ιουλίου του 2017.
Οποιαδήποτε σημαντική μείωση των υποχρεώσεων αποπληρωμής της Ελλάδας στον επίσημο τομέα, θα βελτίωνε τις προοπτικές αποπληρωμής των κρατικών ομολόγων στους ομολογιούχους της.
Οι προοπτικές αποπληρωμής θα ήταν ένα σημαντικό θετικό μήνυμα για την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στις διεθνείς Κεφαλαιαγορές.
Το τρέχον πρόγραμμα υποστήριξης έχει προγραμματιστεί να λήξει τον Αύγουστο του 2018, με την Ελλάδα να σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες τις δανειζόμενη από τις αγορές.
Η συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση είναι επίσης πιθανό να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Τράπεζας (ΕΚΤ), παρέχοντας περαιτέρω στήριξη στην αγορά ενώ θα οδηγήσει και σε βελτίωση των καταθέσεων.
Το 66% του ελληνικού χρέους προέρχεται από προγράμματα στήριξης.
Από τον EFSF, έχει δανειστεί 130,9 δισ. ευρώ.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM έχει δανείσει μέχρις στιγμής 31,7 δισ. ευρώ από ένα συνολικό δάνειο ύψους 86 δισ. ευρώ.
Περαιτέρω 53 δισ. ευρώ θα διατεθούν προς την Ελλάδα
Το ΔΝΤ έχει δανείσει στην Ελλάδα 12,7 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΚΤ κατείχε 56,6 δισεκ. του ελληνικού χρέους από διάφορες εκδόσεις ομολόγων μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας τα οποία έχουν μειωθεί στα 18 δισ.
Μια σειρά από βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είχαν ήδη εφαρμοστεί από τον EFSF και τον ΕSM τον Ιανουάριο του 2017, ωστόσο, ήταν πολύ μικρής κλίμακας για να επηρεάσουν σημαντικά το συνολικό χρέος και τις υποχρεώσεις πληρωμών της Ελλάδας.
Το ΔΝΤ επέμεινε στην αποσαφήνιση των περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ως προϋπόθεση για τη δική του συμμετοχή στο τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας.
Μέχρι στιγμής, η ευρωπαϊκή πλευρά ήταν πρόθυμη μόνο να εξετάσει αυτά τα βήματα μετά το τέλος του προγράμματος και μόνο σε περίπτωση ανάγκης.
Το κύριο σημείο της διαμάχης μεταξύ των ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ ήταν το μέγεθος των πρωτογενών πλεονασμάτων που μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια.
 Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες το 2016, επιτυγχάνοντας ένα πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 4% του ΑΕΠ και ένα συνολικό πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με ελλειμμα σχεδόν 6% το 2016.
Ωστόσο, είμαστε σκεπτικοί (όπως και το ΔΝΤ) εάν η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει τόσο μεγάλα πλεονάσματα σε ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα.
Αντ 'αυτού, αναμένουμε πρωτογενή πλεονάσματα περίπου 2,5% του ΑΕΠ για το 2017 και 2018, με το δημοσιονομικό έλλειμμα 0,5% με 1% του ΑΕΠ.
Δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων στην ανάπτυξη λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης, αναμένουμε ότι ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ θα είναι μόλις 1,5% το 2017, κάτω από τον στόχο 2,7%.
Η Ελλάδα θα πρέπει ακόμα να νομοθετήσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω περικοπών στις συντάξεις κατά μέσο όρο 9% το 2019.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά θα δημιουργήσουν φορολογικό όφελος περίπου 2% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων ετών.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης