Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Παραγωγικότητα, εταιρική κερδοφορία και φορολογία οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη

Moody’s: Παραγωγικότητα, εταιρική κερδοφορία και φορολογία οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη
Η αύξηση της παραγωγικότητας έχει επιβραδυνθεί εδώ και αρκετά χρόνια, ιδίως μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση
Η επίμονη επιβράδυνση στην παραγωγικότητα εργασίας, η χαμηλή εταιρική κερδοφορία και η υψηλή φορολογία αποτελούν τους κυριότερους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη, εκτιμά σε σχετική της έκθεση η Moody’s.
Επισημαίνεται ότι ο οίκος αξιολόγησης αναμένει επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3,1% το 2017 και στο 3,5% το 2018, από 2,7% το περασμένο έτος, βασιζόμενη κυρίως στις ικανοποιητικές επιδόσεις των αναπτυσσόμενων και σε ορισμένες εξέχουσες επιδόσεις των αναδυόμενων οικονομιών.
Ωστόσο, η αύξηση στην παραγωγικότητα εργασίας διαμορφώθηκε μόλις στο 1,2% το 2016, από 1,7% την περίοδο 2011 – 2015, με την επίδοση να ενδέχεται να φτάσει το 2,4% και το 3% τα έτη 2017 και 2018 αντίστοιχα, όταν η Moody's μιλούσε για επίδοση 3,5%.
Η αύξηση της παραγωγικότητας έχει επιβραδυνθεί εδώ και αρκετά χρόνια, ιδίως μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, με την τάση να καθοδηγείται από ένα συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών επενδύσεων, της υψηλής επιχειρηματικής απαισιοδοξίας αλλά και της αυξημένη οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας.
Αρνητικά συνέβαλλαν επίσης και οι μακροπρόθεσμες τάσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η επιβράδυνση της ανάπτυξης του ανθρώπινου κεφαλαίου και της εκπαίδευσης και η βραδύτερη διάδοση της τεχνολογίας.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης