Τελευταία Νέα
Διεθνή

Roubini: Γιατί οι αγορές αγνοούν τους «μαύρους κύκνους»; - Οι κίνδυνοι αυξάνονται

tags :
Roubini: Γιατί οι αγορές αγνοούν τους «μαύρους κύκνους»;  - Οι κίνδυνοι αυξάνονται
Ο Αμερικανός οικονομολόγος αναρωτιέται γιατί οι επενδυτές δεν ασχολούνται με τους γεωπολιτικούς κινδύνους
Μπορεί η νίκη του Emmanuel Macron να καθησύχασε την ΕΕ και τις αγορές, ωστόσο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να αυξάνονται.
Σύμφωνα με άρθρο του Αμερικανού οικονομολόγου, Nouriel Roubini στο projectsyndicate.org, η λαϊκιστική αντίδραση κατά της παγκοσμιοποίησης στη Δύση δεν θα μετριαστεί από τη νίκη του Macron ενώ μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε προστατευτισμό, σε εμπορικούς πολέμους και σε έντονους περιορισμούς στη μετανάστευση.
Εάν οι δυνάμεις της διάλυσης συνεχίσουν το έργο τους, η απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε διάλυση της ΕΕ, με ή χωρίς τον Macron.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία έχει διατηρήσει την επιθετική της συμπεριφορά στη Βαλτική, στα Βαλκάνια, στην Ουκρανία και στη Συρία.
Η Μέση Ανατολή εξακολουθεί να περιλαμβάνει πολλά κράτη που έχουν σχεδόν αποτύχει, όπως το Ιράκ, η Υεμένη, η Λιβύη και ο Λίβανος.
Στην Ασία, η αμερικανική ή βορειοκορεατική βραδύτητα θα μπορούσε να προκαλέσει μια στρατιωτική σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο.
Παρά αυτούς τους γεωπολιτικούς κινδύνους, οι παγκόσμιοι χρηματοοικονομικοί δείκτες έχουν φτάσει σε νέα υψηλά.
Έτσι, τίθεται το ερώτημα εάν οι επενδυτές υποτιμούν τη πιθανότητα ώστε μία από αυτές τις συγκρούσεις να πυροδοτήσουν σοβαρή κρίση, και τι θα χρειαστεί για να βγουν από τον εφησυχασμό.

Η αγορά αγνοεί τους γεωπολιτικούς κινδύνους

Σύμφωνα με τον Roubini, υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για τους λόγους που οι αγορές αγνοούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Αρχικά, παρά το γεγονός ότι μεγαλύτερος μέρος της Μέσης Ανατολής φλέγεται, δεν υπήρξαν πλήγματα ή εμπάγκο στον εφοδιασμό πετρελαίου ενώ η παραγωγή σχιστόλιθου από τις ΗΠΑ αύξησε την προσφορά ενέργειας χαμηλούς κόστους.
Κατά τη διάρκεια προηγούμενων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή -όπως ο πόλεμος Yom Kippur του 1973, η Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν το 1979 και η εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990- προκλήθηκε παγκόσμια αποσταθεροποίηση στη χρηματιστηριακή αγορά λόγω των διαταραχών στον εφοδιασμό πετρελαίου.
Μια δεύτερη εξήγηση είναι ότι οι επενδυτές προβαίνουν σε παρερμηνείες από τις προηγούμενες κρίσεις, όπως οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όταν οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής έσωσαν τη μέρα με την αποκαθιστώντας την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές με τη χαλάρωση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
Τρίτον, οι χώρες που έχουν πραγματικά αντιμετωπίσει τοπικές κρίσεις στις αγορές περιουσιακών στοιχείων - όπως η Ρωσία και η Ουκρανία- δεν είναι αρκετά μεγάλες οικονομικά για να επηρεάσουν τις αμερικανικές ή παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ακόμα και το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύει μόνο το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Μια άλλη εξήγηση είναι -σύμφωνα με τον Roubini- ότι δεν έχει υπάρξει άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, ούτε έχει καταρρεύσει η ΕΕ ή η ευρωζώνη.
Οι πιο ριζοσπαστικές και λαϊκιστικές πολιτικές του Προέδρου Donald Trump έχουν περιοριστεί εν μέρει, ενώ η κινεζική οικονομία δεν έχει ξεφουσκώσει, κάτι που θα δημιουργούσε κοινωνικοπολιτική αστάθεια.
Πάντως, ο Roubini -αφού αναφέρεται στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, που έχουν επιδεινωθεί μετά την εκλογή του Trump- επισημαίνει ότι αν και οι επενδυτές φαίνεται να έχουν δίκιο να μην φοβούνται μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της βόρειας Κορέας, μπορεί επίσης να υποτιμούν την απειλή ενός πραγματικού γεγονότος μαύρου κύκνου, όπως μια διαταραγμένη κυβερνοπόλεμος μεταξύ των δύο χωρών ή μια βρώμικη βομβιστική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης