Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕΛΠΕ: Οι ισχυρές επιδόσεις του Α΄ τριμήνου του 2017 και οι σκέψεις για εταιρικό ομόλογο

tags :
ΕΛΠΕ: Οι ισχυρές επιδόσεις του Α΄ τριμήνου του 2017 και οι σκέψεις για εταιρικό ομόλογο
Στις έρευνες υδρογονανθράκων και στην ενίσχση της εμπορίας, εστιάζει η διοίκηση.
Ολοένα και περισσότεροι επενδυτές βάζουν στο στόχαστρό τους τη μετοχή των ΕΛΠΕ με αποτέλεσμα να καταγράφει σημαντική άνοδο ο τίτλος το τελευταίο διάστημα.
Tα ΕΛΠΕ αποτιμώνται σε 1,95 δισ. ευρώ στη τιμή των 6,3700 ευρώ (σε υψηλά αρκετών χρόνων), με άνοδο εφέτος 44%.
Στο α' τρίμηνο του 2017 τα κέρδη του ομίλου κατέγραψαν άνοδο κατά 287,5%, στα 124 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το α' 3μηνο του 2016, όταν και είχαν διαμορφωθεί στα 32 εκατ. ευρώ.
Τα EBITDA για το α' 3μηνο 2017, ανήλθαν στα 229 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 35% σε ετήσια βάση.
Τα διεθνή περιθώρια διύλισης παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και οι λειτουργικές επιδόσεις βελτιώθηκαν σε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου.
Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 2,07 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ στο α΄τρίμηνο του 2016, ενω το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων αρα 2,1 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ.
Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της ανέρχονται στα 1,25 δισ. ευρώ και οι βραχυορόθεσμες στα 1,6 δισ. ευρώ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν στα 935 εκατ. ευρώ και επομένως ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 1,9 δισ. ευρώ και ο δείκτης δανειακής μόχλευσης 0,90.
Ο Όμιλος έχει ξεκινήσει διαδικασία μείωσης του επιπέδου καθαρού δανεισμού και η διαδικασία αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε χαμηλότερο δείκτη Δανείων προς Ίδια Κεφάλαια, καλύτερη αντιστοίχιση των ημερομηνιών λήξης των στοιχείων Ενεργητικού και Παθητικού, καθώς και σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού, σημειώνει η διοίκηση στον δημοσιευμένο ισολογισμό.
Η διοίκηση του Ομίλο εξετάζει αρκετές επιλογές για τη μείωση του δανεισμού της, όπως και η πιθανότητα έκδοσης νέου εταιρικού ομολόγου.
Ωστόσο υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος καθώς κάποιοι αναλυτές φάινεται να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους
Όπως οι αναλυτές της Berenberg η οποία δεν είναι θυγατρική κάποιας τράπεζας και η οποία παρά το εξαιρετικό 1ο τρίμηνο 2017 των ΕΛΠΕ βάζει τιμή στόχο τα 5,3000 ευρώ.
Και αυτό το κάνει ενώ έχει υπολογίσει την πολύ δυνατή χρονιά του 2017 βλέποντας τα EBITDA των ΕΛΠΕ να φτάνουν τα 725 εκατ. ευρώ και τα Κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας στα 326 εκατ. ευρώ.
Παρόλα αυτά, αυτό που προκαλεί εντύπωση αυτό που ουσιαστικά η Berenberg λέει ότι ο καθαρός δανεισμός είναι πολύ μεγάλος και ότι κάνει "αλχημείες" μέσα στον ισολογισμό.

Πιο συγκεκριμένα:

100 εκατ. ευρώ από αναγκαστικά αποθέματα πετρελαίου τα έχει σε θυγατρική.
100 εκατ. ευρώ με 200 εκατ. ευρώ από οφειλές τα έχει κάνει factoring
Και ότι ακόμα έχει - όπως υπολογίζει-  η Berenberg 400 εκατ. ευρώ οφειλές (τέλος του 2016) προς την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης