Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Ευεργετική για τις κυπριακές τράπεζες η ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας το α' 3μηνο 2017

Moody's: Ευεργετική για τις κυπριακές τράπεζες η ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας το α' 3μηνο 2017
Η Moody's αναμένει η ποιότητα του ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών να συνεχίσει να βελτιώνεται στο άμεσο μέλλον, λόγω των μοντέλων που βρίσκονται υπό εφαρμογή από τα ιδρύματα
Η αύξηση 3,3% (σε ετήσια βάση) για το κυπριακό ΑΕΠ το α' 3μηνο του 2017, επίδοση που είναι η καλύτερη από το 2008, αναμένεται να επιδράσει θετικά («Credit Positive») στις εγχώριο τραπεζικό σύστημα, σχολιάζει σε σχετική της έκθεση η Moody's.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η πολύ καλύτερη του αναμενομένου επίδοση σημαίνει κι ενίσχυση της οικονομικής κατάστασης των πελατών, αλλά και ενίσχυση των σημαντικών κλάδων της κυπριακής οικονομίας, όπως τα ακίνητα.
Ουκ ολίγα δάνεια έχουν χορηγηθεί σε πολίτες και επιχειρήσεις για την αγορά ακινήτων, με αποτέλεσμα η αποπληρωμή τους να κρίνεται μείζονος σημασίας για τις τράπεζες της νήσου.
Η μεγαλύτερη κερδεμένη θα είναι η Τράπεζα Κύπρου, η οποία και έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στον κλάδο, αναμένεται να ευνοηθεί περισσότερο από τους ανταγωνιστές της από την αύξηση στις τιμές κατοικιών.
Η Moody's αναμένει η ποιότητα του ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών να συνεχίσει να βελτιώνεται στο άμεσο μέλλον, λόγω των μοντέλων που βρίσκονται υπό εφαρμογή από τα ιδρύματα.
«Επιπλέον, αναμένουμε η βελτιωμένη οικονομία της Κύπρου να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες δανεισμού για τις τράπεζες και να διευκολύνει τη μείωση των τραπεζικών επιτοκίων.
Τα επιτόκια των δανείων μειώνονται με υψηλότερο ρυθμό από ότι τα επιτόκια καταθέσεων, αντανακλώντας τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών για τους φερέγγυους δανειολήπτες.
Τα νέα κεφάλια που θα εισρεύσουν στον δανεισμό θα αυξήσουν τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών, υποστηρίζοντας τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία τον Δεκέμβριο του 2016 μειώθηκαν κατά 16% σε ετήσια βάση», αναφέρει ο οίκος, υπογραμμίζοντας πως, αν συνεχιστεί ο τρέχον ρυθμός ανάπτυξης, η κυπριακή οικονομία θα ξεπεράσει τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 2,7 % το 2017.
«Παρά το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον, θα χρειαστεί χρόνος για την αποκατάσταση των ισολογισμών των κυπριακών τραπεζών.
Τα προβληματικά δάνεια αποτελούν το 49% του συνόλου των χαρτοφυλακίων», καταλήγει.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης