Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο στόχαστρο της Κίνας η Moody's μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας

tags :
Στο στόχαστρο της Κίνας η Moody's μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας
Το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας επέκρινε αμέσως την υποβάθμιση-η πρώτη μετά από σχεδόν 30 χρόνια-κατηγορώντας τη Moody’s για χρήση «ακατάλληλης» μεθοδολογίας
Η Moody’s έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Κίνα μετά την υποβάθμιση από την αμερικανική εταιρεία της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, μια αξιολόγηση που ήρθε λίγο πριν οι ξένοι οίκοι αξιολογήσεις αποκτήσουν πρόσβαση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας επέκρινε αμέσως την υποβάθμιση-η πρώτη μετά από σχεδόν 30 χρόνια-κατηγορώντας τη Moody’s για χρήση «ακατάλληλης» μεθοδολογίας και «έλλειψης της απαραίτητης γνώσης της κινεζικής νομοθεσίας.»
Η εταιρεία αξιολόγησης με έδρα τις ΗΠΑ ως κύριο λόγο για την υποβάθμιση,
θεωρεί τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση του χρέους καθώς η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται.
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη το βράδυ (24 Μαΐου 2017), το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua στην Κίνα επέκρινε τους οίκους αξιολόγησης της Δύσης, πως κάνουν διακρίσεις εις βάρος των αναπτυσσόμενων χωρών.
«Οι μεθοδολογίες τους έχουν ελαττώματα και η φήμη τους έχει ήδη αμφισβητηθεί», δήλωσε το Xinhua.
Και την Πέμπτη, στην έκδοση του εξωτερικού της κρατικής Καθημερινή Λαϊκής δημοσίευσε ένα άρθρο που γράφτηκε από τον Mei Xinyu, ένα πολύ γνωστό οικονομολόγο στο Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, στο οποίο κατηγόρησε τη Moody’s πως εφαρμόζει «διπλά πρότυπα» στην αξιολόγηση της Κίνας έναντι των δυτικών χωρών.
Σε απάντηση στην κριτική του Πεκίνου, η Moody’s επανέλαβε το σκεπτικό πίσω από πρόσφατη απόφαση αξιολόγησης, σε γραπτή απάντηση στην The Wall Street Journal, επικαλούμενη τις εκτιμήσεις για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την αυξημένη εξάρτηση με γνώμονα την πολιτική σε σχέση με το χρέος.
Κι άλλες χώρες που έχουν δεχθεί υποβαθμίσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι συχνά επικριτικές για τους οίκους αξιολόγησης.
Όταν η Standard & Poor 's υποβάθμισε την αξιολόγηση του χρέους της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε ΑΑ + από το τριπλό -Α για το 2011, το Υπουργείο Οικονομικών παραπονέθηκε για ένα σφάλμα ύψους 2 τρις. δολαρίων αξιολόγησης.
Το Πεκίνο πρέπει να πείσει για το αντίθετο της υποβάθμισης και ταυτόχρονα να εντείνει τις προσπάθειές του να ενθαρρύνει περισσότερους ξένους επενδυτές στην αγορά ομολόγων του 8 τρις. δολαρίων.
Πέρυσι η Κίνα χαλάρωσε πολύ τους περιορισμούς για τους ξένους που ήθελαν να επενδύσουν σε κινεζικά ομόλογα, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει μια εμπορική συναλλαγή μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και του Χονγκ Κονγκ.
Το Πεκίνο έχει δηλώσει ότι θα επιτρέψει στους οίκους αξιολόγησης να αξιολογήσουν την Κίνα μέχρι τις 16 Ιουλίου, ως μέρος ενός σχεδίου που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Προέδρου Donald Trump και του κινέζου προέδρου Xi Jinping τον Απρίλιο.
Παρόλα αυτά, η αντίδραση της Κίνας κατά της Moody’s τις τελευταίες 24 ώρες μετά την υποβάθμιση της, θυμίζει τι συνέβη τον Μάρτιο του 2016, όταν η εταιρεία υποβάθμισε τις προοπτικές της Κίνας από σταθερές σε αρνητικές.
Πολλές από τις εταιρείες που εκδίδουν ομόλογα στην Κίνα είναι κρατικές, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να μην πληρώσει για να αξιολογηθούν αυτές οι εταιρείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης