Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οικονομολόγος του Harvard καλεί την JPMorgan να αφαιρέσει από τους δείκτες της τα ομόλογα της Βενεζουέλας

Οικονομολόγος του Harvard καλεί την JPMorgan να αφαιρέσει από τους δείκτες της τα ομόλογα της Βενεζουέλας
Προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη της, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διαλέγει να μην εισάγει βασικά αγαθά και να μην παρέχει βασικές κοινωνικές παροχές...
Τα ομόλογα της Βενεζουέλας πρέπει να αφαιρεθούν από τον δείκτη παρακολούθησης αγοράς ομολόγων (για τις αναδυόμενες αγορές, «EMBI Plus index») της JPMorgan Chase, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο οικονομολόγος του Harvard University, Ricardo Hausmann.
Ο οικονομολόγος δεν επιθυμεί «να επηρεάζονται οι επενδυτές από ομόλογα μίας χώρας που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Αν και τα κρατικά ομόλογα της Βενεζουέλας αποτελούν μόνο το 5% του δείκτη JPMorgan EMBI Plus, αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% της συνολικής του απόδοσης λόγω των υψηλών επιτοκίων της χώρας.
Αυτό σημαίνει ότι πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων αισθάνονται υποχρεωμένοι να κρατήσουν τα ομόλογα της χώρας, παρά το ρίσκο, επειδη αυτά θα αξιολογηθούν από τον τρόπο με τον οποίο τα χαρτοφυλάκιά τους λειτουργούν σε σχέση με τον δείκτη.
Αν καταγραφεί ένα ράλι στις τιμές των ομολόγων της λατινικής χώρας, τότε όσοι δεν κατέχουν κάποια εξ' αυτών «θα μείνουν πίσω».
«Δεν θέλεις σίγουρα να έχουν οι επενδυτές να έχουν ηθικές αμφιβολίες για το τι συμβαίνει με τις αποταμιεύσεις τους.
Δεν θέλεις να χαίρεσαι με τα κακά πράγματα που συμβαίνουν σε ανθρώπους μιας χώρας, με μοναδικό σκοπό να βγάλεις χρήματα.
Οι επενδυτές δεν χρειάζονται αυτή την ηθική επιδείνωση.
Η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τους ομολογιούχους και να ταϊσει ταυτόχρονα τους ανθρώπους της», δήλωσε ο κ. Hausmann, εννοώντας ότι κάθε φορά, προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη της, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διαλέγει να μην εισάγει βασικά αγαθά και να μην παρέχει βασικές κοινωνικές παροχές, με αποτέλεσμα να βυθίζει στην φτώχεια και την πείνα την πλειοψηφάι του λαού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης