Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ολοκληρώθηκε διαδικασία πώλησης του 10% του Ελλάκτωρ - Στα 1,38 ευρώ η τιμή διάθεσης

Ολοκληρώθηκε διαδικασία πώλησης του 10% του Ελλάκτωρ -  Στα 1,38 ευρώ η τιμή διάθεσης
Πρόκειται για μετοχές που κατείχε ο Γ. Τζιβέλης οι οποίες είχαν περιέλθει στην Alpha Bank
(upd) Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία πώλησης του 10% του Ελλάκτωρ μέσω του ανοίγματος βιβλίων προσφορών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στα 1,38 ευρώ. Ένα ποσοστό θα διατεθεί στους βασικούς μετόχους και το υπόλοιπο σε ξένους και Έλληνες θεσμικούς επενδυτές. 
Όπως έγραφε νωρίτερα το bankingnews.gr πρόκειται για μετοχές που κατείχε ο Γ. Τζιβέλης οι οποίες είχαν περιέλθει στην Alpha Bank.
Όπως είχε γράψει σε προηγόυμενο δημοσίευμά του το bankingnews.gr η απόκτηση του ποσοστού πάντως αναμένεται να δώσει ισχυρό προβάδισμα στην πλευρά που θα το αγοράσει  (Μπόμπολας ή Καλλιτσάντσης), τη στιγμή μάλιστα που οι σχέσεις μεταξύ τους είναι διαταραγμένες εδώ και αρκετά χρόνια.
Σύμφωνα με το μετοχολόγιο ο Λεωνίδας Μπόμπολας ελέγχει το 15%, η Mitica το 10%, ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης το 5,3% και ο Δημήτριος Καλλιτσάντσης το 5,02%.

Το ψυχροπολεμικό κλίμα στον Ελλάκτωρ

Συγκρούσεις, διαφωνίες και έντονο παρασκήνιο λαμβάνει χώρα, την τελευταία τριετία στον Ελλάκτωρα όπου οι ισορροπίες ετών κινδυνεύουν να «τιναχτούν» στον αέρα.
Η Ελλάκτωρ, ο Ομιλος που προέκυψε από την συνένωση της Ελληνικής Τεχνοδομικής των αδερφών Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση και του Άκτωρα, των Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτριου Κούτρα, απειλείται με διάσπαση, ή αλλιώς από ένα «πολύκροτο επιχειρηματικό διαζύγιο».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα συρτάρια της οικογένειας Καλλιτσάντση αλλά και της οικογένειας Μπόμπολα, βρίσκεται το σχέδιο διαχωρισμού του Ομίλου το οποίο και θα μπει σε εφαρμογή μόλις βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια.
Τι έγινε όμως και τα δύο μεγάλα επιχειρηματικά τζάκια της χώρας, μετά από την πολυετή αρμονική τους συνύπαρξη, ήρθαν σε σύγκρουση και αποφάσισαν να χωρίσουν τα «μαγαζιά τους»;
Άνθρωποι που γνωρίζουν από κοντά τα όσα συμβαίνουν στον Ομιλο Ελλάκτωρ υποστηρίζουν ότι οι διαφωνίες μεταξύ της οικογένειας Καλιτσάντση και Μπόμπολα ξεκίνησαν από το 2010.
Η ανομβρία που επικρατούσε στα δημόσια έργα, οι αντίθετες απόψεις που υπήρχαν ανάμεσα στις δύο πλευρές για τα σοβαρά επιχειρηματικά βήματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τις οποίες η άλλη πλευρά προέβαλε ισχυρές αντιδράσεις είχε ως αποτέλεσμα το κλίμα στον Ελλάκτωρα «να μυρίζει μπαρούτι».
Οι συγκρούσεις μεταξύ των Καλλιτσάντσηδων και του Μπόμπολα ακούγεται ότι ήταν καθημερινές και η συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών προβληματική. Έτσι, μετά από πολλές σκέψεις, η απόφαση που έλαβαν οι δύο επιτελικές πλευρές του Ομίλου, δεν ήταν άλλη από αυτή του «διαζυγίου».
Η κρίση όμως (και φυσικά τα κεφάλαια που δεν υπάρχουν) φρέναραν τις όποιες σκέψεις.
Όμως ακόμη και αν το σχέδιο διαχωρισμού του Ομίλου Ελλάκτωρ παραμένει στα συρτάρια των βασικών του μετόχων, δεν σημαίνει ότι η ιδέα έχει εγκαταλειφθεί ή ότι οι δύο πλευρές τα έχουν «βρει». Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι ψυχροπολεμικό, ενώ η συνεννόηση μεταξύ τους γίνεται μόνο για τα απαραίτητα θέματα ή για τη λήψη πολύ σοβαρών θεμάτων που ούτως η άλλως απαιτούν την συναίνεση  και των δύο.  
Ως εκ τούτου, Μπόμπολας και Καλλιτσάντσηδες παραμένουν κάτω από την ίδια στέγη της Ελλάκτωρ, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας.

Στα ύψη ο δανεισμός

Σήμερα η αποτίμηση του Ομίλου είναι στα 195 εκατ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με στελέχη της αγοράς οι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί καθώς από τη μία ο αυξημένος δανεισμός και από την άλλη η έρευνα της επιτροπής ανταγωνισμού για καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο μειώνουν το ενδιαφέρον για τη μετοχή.
Σημειώνεται πως στο πρώτο εξάμηνο ο τζίρος από την κατασκευαστική δραστηριότητα αυξήθηκε από την επανεκκίνηση των έργων παραχώρησης στην Ελλάδα, αλλά ούτε αυτή η εξέλιξη αύξησε το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Σύμφωνα με το εξάμηνο η απαιτήσεις από πελάτες εμφανίζονται στα 823 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 425 εκατ. ευρώ.
Αν εισέπραττε ένα μέρος των απαιτήσεων θα μπορούσε να απομοχλευθεί ο ισολογισμός αλλά και πάλι θα ήταν υψηλές οι υποχρεώσεις συγκριτικά με την καθαρή θέση.
Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονταν στα 772,7 εκατ. ευρώ που σημαίνει πως η μετοχή παίζει με p/bv 0,25 φορές, αλλά η σχέση ξένων προς ιδίων κεφαλαίων είναι στις 3,8 φορές αφού ανέρχονται οι υποχρεώσεις στα 2,95 δισ. ευρώ με τις τραπεζικές να είναι στα 1,18 δισ. ευρώ οι μακροπρόθεσμες και στα 265 εκατ. ευρώ οι βραχυπρόθεσμες.
Ο καθαρός δανεισμός (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) ανερχόταν στα 1,02 δισ. ευρώ.
Βάσει λογιστικών καταστάσεων ο όμιλος είχε χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα ύψους 46,9 εκατ. ευρώ.
Παρά την αύξηση του τζίρου κατά 100 εκατ. ευρώ τα μικρά κέρδη μειώθηκαν και η ζημιά περιορίστηκε στα 31 εκατ. ευρώ.
Στη χρήση 2015 εμφάνισε ζημιές 106 εκατ. ευρώ από 51,6 εκατ. ευρώ ζημιές το 2014, 48 εκατ. ευρώ το 2013.
Η τελευταία φορά που είχε κέρδη ο όμιλος ήταν στη χρήση 2012 τα οποία ανήλθαν μόλις στα 12 εκατ. ευρώ.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης