Αίτηση για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη υπέβαλαν ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ

Αίτηση για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη υπέβαλαν ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ
Τα σχέδια των δύο πολυεθνικών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες γνωστοποιήθηκαν από κορυφαία στελέχη τους που βρέθηκαν στην Αθήνα 
Αίτηση ενδιαφέροντος κατέθεσαν από κοινού σήμερα 31 Μαΐου 2017 στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη οι εταιρείες Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε δελτίο Τύπου, η αίτηση αφορά δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης.
Όπως είχε γράψει το worldenergynews, οι δύο πολυεθνικές από κοινού με τα ΕΛΠΕ έχουν κλείσει συμφωνία από τον περασμένο Σεπτέμβριο για την από κοινού δραστηριοποίηση στην ελληνική ΑΟΖ και είναι έτοιμες να επενδύσουν περί τα 5 δισ. δολάρια εκάστη.
Τα σχέδια των δύο πολυεθνικών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες γνωστοποιήθηκαν από κορυφαία στελέχη τους που βρέθηκαν στην Αθήνα και είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κάτι που δεν κοινοποιήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.
Από κυβερνητικής πλευράς ανακοινώθηκε η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με στελέχη της ExxonMobil και της Total, όπως και η συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Σημειώνεται, ότι τόσο η Τotal, όσο και η ExxonMobil, είχαν αγοράσει σεισμικά δεδομένα από την Νορβηγική PGS το 2014, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την παραχώρηση 20 θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο και την Κρήτη.

H ανακοίνωση της κοινοπραξίας

Η κοινοπραξία των Εταιρειών TOTAL (operator), ExxonMobil και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κατέθεσε σήμερα (31/5/2017) προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) επίσημη Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για έρευνα Υδρογονανθράκων σε δύο (2) θαλάσσιες Περιοχές (blocks) της Κρήτης.
Οι τρεις Εταιρείες θα ήθελαν να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους προς τις αρμόδιες Αρχές για την συνάντηση που είχαν μαζί τους, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασαν, από κοινού, τη βούλησή τους να ερευνήσουν τις συγκεκριμένες ανεξερεύνητες περιοχές με τα μεγάλα βάθη θάλασσας.
Πλέον, προσδοκούν από το Ελληνικό κράτος να κάνει δεκτή την Αίτηση και να δημοσιοποιήσει τη Διεθνή Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τον ισχύοντα Ελληνικό Νόμο περί Υδρογονανθράκων.
Η τεχνική επάρκεια, καθώς και η ισχυρή οικονομική ευρωστία των εταίρων, διασφαλίζουν ότι όλες οι εργασίες στις εν λόγω θαλάσσιες Περιοχές θα πραγματοποιηθούν με τα υψηλότερα επαγγελματικά πρότυπα και με μέγιστο σεβασμό στη προστασία του Περιβάλλοντος και στις τοπικές κοινωνίες.

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος της ΕΛ.ΠΕ. κ. Ευστάθιος Τσοτσορός, επεσήμανε:
«Σήμερα, οι τρεις Εταιρίες που συνθέτουν την Κοινοπραξία μετουσιώνουν σε πράξη την βούλησή τους να συνεργαστούν, για την ανακάλυψη πιθανών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο. Η μακρά περίοδος αναμονής, μυθοπλασίας και εντυπώσεων, θα αντικατασταθεί με επιστημονική τεκμηρίωση. Εάν όντως αποδειχθεί η ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων Υδρογονανθράκων, είναι βέβαιο ότι η χώρα μας θα εισέλθει σε μια νέα εποχή, με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία, τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τη γεωπολιτική και ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδος.»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, δήλωσε για τη σημερινή εξέλιξη:
«Μαζί και οι τρεις Εταιρείες, TOTAL-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ., συνθέτουν ένα ισχυρότατο επιχειρηματικό σχήμα που διαθέτει εξειδικευμένη και προηγμένη τεχνογνωσία, αλλά και ισχυρότατα οικονομικά μεγέθη, στοιχεία απαραίτητα για την επιτυχή έκβαση του πολύπλοκου εγχειρήματος των ερευνών σε μεγάλα βάθη θάλασσας. Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δηλώνει ότι συναισθάνεται απόλυτα την ευθύνη της ανάληψης μιας πρωτοφανούς σε συνθετότητα προσπάθειας και δεσμεύεται να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης της Ελληνικής Κυβέρνησης, εφόσον τελικώς επιλεγεί. Ευελπιστούμε, ως Όμιλος, να συμβάλουμε ουσιαστικά στις προσπάθειες για την επιστρέψει η χώρα σε σταθερούς ρυθμούς Ανάπτυξης και να καταστεί ενεργειακός κόμβος κομβικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου».

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS