Τελευταία Νέα
Διεθνή

Comey (πρώην διευθυντής FBI): Ο Trump δεν με διέταξε να εγκαταλείψω την έρευνα για τον Flynn

Comey (πρώην διευθυντής FBI): Ο Trump δεν με διέταξε να εγκαταλείψω την έρευνα για τον Flynn
Κατηγόρησε τον Trump ότι έλεγε ψέματα για την απόλυσή του - Κράτησε σημειώσεις από τις συνομιλίες του με τον αμερικανό πρόεδρο
Ο πρώην διευθυντής του FBI, James Comey, κατηγόρησε την κυβέρνηση Trump ότι τον απείλησε και ότι έλεγε ψέματα για τον οργανισμό, αλλά αρνήθηκε να εκφράσει την άποψή του για το αν ο πρόεδρος Donald Trump προσπάθησε να παρεμποδίσει τη δικαιοσύνη ζητώντας του να εγκαταλείψει την έρευνα για τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας.
Καταθέτοντας ενώπιον της Γερουσίας, ο πρώην διευθυντής του FBI διευκρίνισε ότι πίστεψε ότι ο αμερικανός πρόεδρος τον διέταξε εμμέσως να εγκαταλείψει την έρευνα, όταν μίλησαν τον Φεβρουάριο.
Ο Comey δήλωσε ότι ο Trump του είπε σε μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο:
«Ελπίζω να μπορέσετε να δείτε ξεκάθαρα μπροστά σας και να το ξεχάσετε αυτό, να ξεχάσετε τον Flynn». 
«Το πήρα ως κατεύθυνση», κατέθεσε ο Comey.
«Θέλω να πω, αυτός είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μόνος μαζί μου και μου λέει ότι ελπίζω αυτό.
Το εξέλαβα σαν να ήταν αυτό που ήθελα να κάνω.
Δεν υπάκουσα σε αυτό, αλλά έτσι το εξέλαβα», εξήγησε.
Παράλληλα, ο Comey δήλωσε ότι μπερδεύτηκε με τις «μεταβαλλόμενες εξηγήσεις» που έδωσε η κυβέρνηση του Trump για την απόλυσή του στις 9 Μαΐου.
«Αν και ο νόμος δεν απαιτεί κανέναν λόγο για να απολυθεί ο διευθυντής του FBI, τότε η κυβέρνηση επέλεξε να δυσφημίσει εμένα και κυρίως το FBI, λέγοντας ότι η οργάνωση βρίσκεται σε αταξία, ότι το εργατικό δυναμικό έχει χάσει την εμπιστοσύνη στον ηγέτη του», κατέθεσε ο Comey.
«Αυτά ήταν ψέματα, απλά και ξεκάθαρα, και λυπάμαι πολύ που το εργατικό δυναμικό του FBI έπρεπε να τα ακούσει και ότι τα άκουσε και ο αμερικανός λαός», πρόσθεσε ο Comey.
«Όταν διορίστηκα διευθυντής του FBI το 2013, κατάλαβα ότι υπηρετούσα για την ευχαρίστηση του προέδρου», δήλωσε ο Comey.
«Στις 9 Μαΐου, όταν έμαθα ότι απολύθηκα, για τον λόγο αυτό, ήρθα αμέσως στο σπίτι μου ως ένας απλός πολίτης», συνέχισε.
«Αλλά τότε οι εξηγήσεις, οι μεταβαλλόμενες εξηγήσεις με μπέρδεψαν και άρχισαν να με ανησυχούν όλο και περισσότερο».
Ο Trump πυροδότησε μια πολιτική «καταιγίδα» στις 9 Μαΐου 2017, όταν απέλυσε τον Comey, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας έρευνας του FBI σχετικά με ισχυρισμούς για ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.
Σε μια γραπτή κατάθεση που εκδόθηκε χθες (7/6/2017), μια ημέρα πριν από την ακρόαση, ο Comey ανέφερε ότι ο Trump του ζήτησε να αποσύρει μια έρευνα του FBI για τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Michael Flynn ως μέρος της έρευνας.
Παράλληλα, ο Comey δήλωσε πως είχε κρατήσει αρχεία από τις συνομιλίες του με τον Trump, επειδή σκέφτηκε ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να «ψεύδεται».
Όπως εξήγησε, κατέγραψε τα αρχεία των συνομιλιών του με τον Trump «αμέσως» μετά την πραγματοποίησή τους - κάτι που δεν έκανε με τον προκάτοχό του, Barack Obama - επειδή ανησυχούσε για τη συμπεριφορά του Trump.
«Ήξερα ότι μπορεί να έρθει μια μέρα που θα χρειαζόμουν ένα αρχείο του το τι συνέβη, όχι μόνο για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, αλλά για να υπερασπιστώ το FBI και την ακεραιότητά μας ως θεσμό και την ανεξαρτησία της διερευνητικής μας λειτουργίας», δήλωσε ο Comey.
Στη γραπτή του δήλωση, ο Comey ανέφερε ότι ο Trump του είχε ζητήσει «απόλυτη αφοσίωση» σε ένα δείπνο που είχαν μαζί, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Παράλληλα, ο Comey υποστήριξε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία είχε ανάμειξη στις κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ή ότι υπήρξε ρωσική «εισβολή» σε αμερικανικά συστήματα.
Ωστόσο, ο πρώην διευθυντής του FBI εξέφρασε τη βεβαιότητα πως δεν υπήρξαν κρούσματα διαφθοράς της ψήφου κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο πρώην διευθυντής του FBI κατηγόρησε επίσης τον Trump ότι τον απέλυσε για να προσπαθήσει να υπονομεύσει την έρευνα του γραφείου για πιθανή συμπαιγνία μεταξύ της ομάδας προεδρικής εκστρατείας του και της Ρωσίας το 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης